Situaţie fără precedent în familia regală: regele şi viitoarea regină luptă împotriva cancerului. Marea Britanie e în şoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Catherine Middleton, prințesa de Wales, a dezvăluit vineri că a fost diagnosticată cu cancer și se află în „primele etape” ale tratamentului, Marea Britanie şi nu numai este în şoc, potrivit Agerpres.

Regele Charles, regina Camilla, alături de prinţesa de Wales și prințul William. Foto Profimedia
Regele Charles, regina Camilla, alături de prinţesa de Wales și prințul William. Foto Profimedia

Vestea este cu atât mai neaşteptată cu cât nu cu mult timp în urmă şi regele Charles a făcut o declaraţie publică în legătură cu faptul că suferă de cancer. Este, aşadar, o situaţie unică pentru familia regală britanică, ca doi dintre cei mai importanţi membri ai săi, regele şi cea care urmează să fie viitoarea regină, trebuie să lupte împotriva cancerului.

Declaraţiile prinţesei de Wales au ţinut sâmbătă prima pagină a presei britanice, care o adoră pe Kate şi o vede drept un membru model al monarhiei. “Brave Kate” (Curajoasa Kate), scrie tabloidul The Sun, “Măcar o dată, ea trebuie să se concentreze doar pe ea însăşi”, spune şi Daily Mail.

“În ianuarie, am suferit o intervenție chirurgicală abdominală majoră la Londra și, la momentul respectiv, s-a crezut că afecțiunea mea era necanceroasă. (...) Operația a fost un succes. Cu toate acestea, testele efectuate după operație au descoperit că fusese prezent un cancer. Prin urmare, echipa mea medicală m-a sfătuit să urmez o cură de chimioterapie preventivă și acum mă aflu în primele etape ale acestui tratament”, a declarat Catherine, în vârstă de 42 de ani, care este căsătorită cu moștenitorul tronului britanic, prințul William.

Regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, al cărui cancer a fost anunţat la începutul lui februarie, s-a declarat “mândru de curajul” de care a dat dovadă Kate, şi “a rămas în contact strâns cu nora sa dragă în ultimele săptămâni”, a indicat Palatul Buckingham.

Mesaje de sprijin de la personalităţi, dar şi de la oameni simpli

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a urat prinţesei “restabilire completă”. “Forţa şi rezistenţa voastră ne inspiră pe toţi”, a scris el pe reţeaua socială X.

“Eşti curajoasă şi te iubim”, a scris pe X Jill Biden, soţia preşedintelui american Joe Biden. Acesta din urmă a spus că “se roagă” pentru vindecarea prinţesei.

De asemenea, pe platformele de socializare circulă o mulţime de mesaje din partea oamenilor simpli, care o apreciază pe Kate Middleton, şi care se declară şocaţi de acestă veste. Cu toţii trimit încurajări şi gânduri bune, asigurând-o pe prinţesă că se află în rugăciunile lor.

Kate Middleton, a cărei absenţă după operaţia ei de la mijlocul lui ianuarie a provocat speculaţii intense pe reţelele sociale, a vorbit, părând epuizată şi obosită, într-un videoclip filmat miercuri la Windsor, în vestul Londrei, şi difuzat vineri.

“Ultimele luni au fost incredibil de dificile pentru întreaga mea familie”, a spus prinţesa. “După cum vă puteți imagina, acest lucru a necesitat timp. Mi-a luat timp să mă recuperez după o intervenție chirurgicală majoră pentru a putea începe tratamentul. Dar, cel mai important, ne-a luat timp să le explicăm totul lui George, Charlotte și Louis într-un mod adecvat pentru ei și să îi asigurăm că voi fi bine” – a adăugat ea.

Acest tratament este de obicei propus după o operaţie pentru a reduce riscul reapariţiei şi răspândirii cancerului în organism prin propagarea celulelor canceroase în sânge.

La fel ca şi în cazul regelui Charles, Kate Middleton nu a precizat natura cancerului ei.

“Aceasta este o veste groaznică. Este un şoc”, a declarat pentru AFP expertul în familia regală Richard Fitzwilliams. “Modul în care a vorbit despre starea ei a fost profund emoţionant”, a subliniat el. “Fără îndoială că acesta este un moment foarte, foarte dificil pentru instituţia monarhiei”, a adăugat el, notând că este “aproape imposibil” să se planifice ceva care să-i implice pe Charles şi Kate.

Starea de sănătate a prinţesei devenise preocupantă de mai bine de două luni.

Pe 17 ianuarie, Palatul Kensington a anunţat că ea a suferit o operaţie abdominală majoră cu o zi înainte într-o clinică din Londra. Palatul a avertizat atunci prinţesa Kate nu va reveni la îndatoririle oficiale decât după Paşte. Acesta nu a dat alte detalii, dar a transmis corespondenţilor regali britanici informaţia că nu este cancer.

Convalescenţa îndelungată a prinţesei, de obicei una dintre cele mai fotografiate femei de pe planetă, şi absenţa informaţiilor au alimentat săptămâni întregi zvonuri şi speculaţii intense, pe care palatul nu a reuşit să le oprească.

Prinţesa de Wales este una dintre cele mai populare figuri ale familiei regale, cu imagine perfectă şi plină de farmec. Kate, William şi cei trei copii ai lor, George, 10 ani, Charlotte, 8 ani, şi Louis, 5 ani, locuiesc într-o proprietate ferită de ochii lumii din Windsor, în vestul Londrei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite