Articol publicitar

Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Ce este cancerul de col uterin?

Publicat:

Cancerul de col uterin este o maladie care apare în celulele colului uterin (partea inferioară a uterului care se conectează la vagin) din cauza înmulțirii necontrolate, haotice a celulelor anormale.

image

Din păcate, România este pe primele locuri la mortalitatea și incidența prin cancerul de col uterin, în ciuda eforturilor făcute în ultimii ani prin programele de screening.

Principala cauză a cancerului de col uterin este infecția de lungă durată cu anumite tipuri de HPV (Human Papilloma Virus). HPV este un virus comun care este transmis de la o persoană la alta în timpul sexului. Cel puțin jumătate dintre persoanele active sexual vor avea HPV la un moment dat în viața lor, dar puține femei vor face cancer de col uterin. Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase.

Testele de screening și vaccinul HPV pot ajuta la prevenirea cancerului de col uterin. Când cancerul de col uterin este descoperit devreme, este tratabil și este asociat cu o supraviețuire îndelungată și o bună calitate a vieții.          

Programează-te ACUM, pentru un test de screening gratuit!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite