Bolnavii care pot ajunge la camera de gardă din cauza prafului saharian: „Riscul creşte cu 30% în următoarele cinci zile de la expunere”

0
Publicat:

Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a avertizat că praful saharian prezintă riscuri suplimentare pentru persoanele afectate de afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul, BPOC și bronșiectaziile.

Românii și-au găsit mașinile acoperite de un strat de praf saharian - Foto Arhivă
Românii și-au găsit mașinile acoperite de un strat de praf saharian - Foto Arhivă

"Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta", a afirmat pneumologul Beatrice Mahler, potrivit Agerpres. 

Și cei alergici pot avea neplăceri din cauza prafului de culoare portocalie.  

"Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate. Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă", a explicat dr. Mahler. 

Persoanele sănătoase nu sunt în pericol, dacă expunerea este de scurtă durată, însă medicul pneumolog nu recomandă practicarea activităților sportive în aer liber, în astfel de momente. 

"De regulă, organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule dacă expunerea este de scurtă durată şi aici vorbim de expunere de câteva zile. Este o atenţionare şi cel mult persoanele sănătoase pot să tuşească, să strănute, dar aceste fenomene sunt practic mecanisme prin care organismul încearcă să elimine surplusul de particule pe care le-a inhalat. Ce nu este recomandat în astfel de momente este să facem sport în aer liber, să creştem ventilaţia pulmonară, pentru că în acel moment organismul va avea ca prioritate să oxigeneze corpul şi nu să protejeze corpul. Este de preferat să evităm efortul în aer liber în momentul în care există atenţionări de acest tip. Altfel, persoanele sănătoase nu au măsuri speciale pe care ar trebui să le urmeze", a adăugat medicul.   

Reamintim că un nor de praf saharian, de care meteorologii au avertizat încă de marţi, a traversat Europa şi ajuns  în România, acoperind mașinile cu un strat roșiatic și determinând o creștere a cererii pentru spălătoriile auto. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite