ARPIM: Suntem la şapte ani distanţă de un sistem sanitar finanţat în parametrii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Nivelul de finanţare a sistemului de sănătate din România ca procent din PIB ar putea ajunge la media europeană, de peste 8%, într-un orizont de timp de cinci-şapte ani, potrivit afirmaíilor lui Efthymios (Makis) Papataxiarchis, preşedintele ARPIM, una dintre cele mai importante asociaţii din industria farmaceutică locală.

Acesta este scenariul optimist şi s-ar putea aplica în condiţiile în care Guvernul va menţine un ritm de creştere satisfăcător al fondurilor alocate sistemului sanitar.

În 2012, bugetul alocat Sănătăţii a reprezentat circa 3,9% din PIB, iar estimările pentru anul acesta indică o creştere până la un nivel de 4,5%. Spre comparaţie, cheltuielile cu sănătatea ale Franţei şi Belgiei, raportate la PIB sunt de 11%, potrivit revistei britanice ”The Economist”. De asemenea, Elveţia, Canada, Germania şi Austria alocă sănătăţii între 10 şi 11% din PIB pe an. De departe însă, SUA sunt staul care cheltuie cei mai mulţi bani cu sănătatea – circa 16% din PIB.

În 2013, România va avea un buget alocat Sănătăţii de 29,8 miliarde de lei (6,7 miliarde de euro), reprezentând atât bugetul MS cât şi pe cel al CNAS, cu peste 20% mai mare faţă de cel alocat anil trecut. Unul dintre motivele care au dus la creşterea  este şi decizia MS de a achita parţial datoriile acumulate în intervalul 2007-2012, majoritatea pentru medicamente. Suma ce urmează să fie plătită este de aproximativ 3,5 miliarde de lei  (800 milioane de euro), din totalul estimat de ministrul Eugen Nicolăescu la aproximativ 4,5 miliarde de lei. Suma nu coincide însă cu estimările industriei farmaceutice ai cărei reprezentanţi reclamă datorii ce pot atinge 10 miliarde de lei. 

Cum arată bugetul Sănătăţii în 2013 şi 2014, găsiţi detalii aici (https://adevarul.ro/stiri-interne/sanatate/cum-se-vor-cheltui-banii-sanatatii-anul-acesta-1402688.html)

”România este în multe situaţii pe locurile codaşe în UE în ceea ce priveşte sănătatea, iar finanţarea este una dintre acestea”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, şeful ARPIM şi, totodată, directorul Johnson & Johnson România. El a subliniat că această creştere este un semnal pozitiv pentru întreaga industrie sanitară şi mai ales pentru pacienţi. ”Nu doar creşterea bugetului este de apreciat, dar şi distribuirea acestuia”, a spus Makis Papataxiarchis, făcând referire atât la decizia MS de a achita farmaceuticii o parte din restanţele acumulate, precum şi la suplimentarea fondurilor pentru ambulatoriu (cu circa 50% în 2013) sau pentru programele de prevenţie medicală.

”Programele de prevenţie sunt cruciale pentru pacient şi societate în aceeaşi măsură. Implicaţiile nu sunt doar de ordin social, dar pot fi cunatificate şi financiar”, spune directorul general Johnson & Johnson România. Concret, pentru fiecare un euro cheltuit în campanii de prevenţe medicală, randamentul productivităţii este de 1,7 euro, detaliază Papataxiarchis. Potrivit propriilor declaraţii, în portofoliul farmaceutic pe care Papataxiarchis îl gestionează în România nu se numără niciun medicament destinat prevenţiei.

ARPIM (Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente) reuneşte 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale prezente în România. Împreună, acestea realizează peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti, potrivit estimărilor asociaţiei. De-a lungul ultimului an, mai mulţi executivi din industria farmaceutică au atras atenţia asupra nevoii stringente a unui buget mai mare alocat Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite