Antibioticele date pentru pneumonie, la copii. Reputat pediatru: „Să lăsăm miturile urbane“

0
Publicat:

Ultimele cifre publicate de Centrul European de Control al Bolilor arată că apariția germenilor cu rezistențe crescute la multiple antibiotice, pune în pericol sănătatea unui număr de sute de mii de europeni, producând anual peste 33.000 decese, avertizează dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai apreciați pediatri din România.

Copil răcit FOTO: Arhivă, Adevărul
Copil răcit FOTO: Arhivă, Adevărul

„Ce se întâmplă când ne suim într-un roller-coaster, ignorând toate avertismentele posibile? (…) Toate autoritățile medicale din lume avertizează asupra riscurilor folosirii greșite a antibioticelor. Mai ales la copil... sunt foarte evidente rezultatele excesului de antibiotice. Deseori aceste erori apar ca urmare al abuzului terapeutic ghidat de spaime și nu de dovezi solide! Consecința este una gravă, situată între primele amenințări la adresa sănătății globale și anume infecțiile cu germeni multirezistenți”, scrie dr. Mihai Craiu,  medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit dr. Mihai Craiu, ultimele cifre de la ECDC (Centrul European de Control al Bolilor) arată că apariția acestor germeni, cu rezistențe crescute la multiple antibiotice, pune în pericol sănătatea unui număr de sute de mii de europeni, producând anual peste 33.000 decese.

„Probabil că unul dintre diagnosticele unde ar trebui să mergem mai des la dovezi și mai rar la miturile urbane este pneumonia. În țara noastră mii de persoane (laolaltă pacienți, dar și membri ai corpului medical) fac o asociere instantanee între pneumonie și nevoia de tratament cu antibiotice. Mai ales la copil și mai ales în cazurile de severitate medie sau mare... Și, ca să confirme această nevoie imperioasă de tratament cu antibiotice, se fac (sau chiar o solicită părinții) numeroase radiografii pulmonare inutile, eventual în scenarii în care protocoalele zic altceva... Împușcăm doi iepuri dintr-odată... Facem și o radiografie inutilă și găsim <ceva> imaginar care să justifice nevoia de antibiotice...”, susține dr. Craiu.

Pediatrul român susține că chiar și „în cele mai sărace țari din lume, 61% din pneumoniile confirmate ale copilului sunt produse de virusuri. Iar în SUA discordanța este și mai mare. Studiul EPIC a dovedit că în pneumoniile confirmate prin radiografie este de cinci ori mai probabil să fie implicat un virus și nu o bacterie.”.

În consecință, mesajul medicul Mihai Craiu pentru părinți este acela că „nu cade nici un drob de sare în capul copilului, dacă vom învăța să folosim judicios antibioticele”.

„Oameni buni, diagnosticul de pneumonie nu înseamnă automat o boală bacteriană și pentru a administra antibiotice, mai ales în formele ușoare de boală, trimise la domiciliu, ar fi prudent să existe dovezi solide, nu emoții.”, concluzionează dr. Mihai Craiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite