Rujeola, risc ridicat de deces. Dr. Mihai Craiu: „Nu vă jucați ruleta rusească cu propriul copil. Prețul plătit ar fi prea mare!“

0
Publicat:

Dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, susține că riscul de deces prin complicații ale rujeolei este extrem de ridicat, iar singura soluție este vaccinarea. „Nu vă jucați ruleta rusească cu propriul copil”, avertizează medicul.

Copil infectat cu rujeolă FOTO: Spitalul Virtual pentru Copii/FB
Copil infectat cu rujeolă FOTO: Spitalul Virtual pentru Copii/FB

„Încep să apară din ce în ce mai multe focare de rujeolă în țara noastră. Știrile din ultimele zile confirmă această tendința de răspândire a unei maladii foarte contagioase. Încă sunt voci care consideră că riscul bolii este mai mic decât riscul vaccinării în cazul rujeolei. Nu doresc să polemizez cu nici o persoană care are convingeri ferme, dar greșite. Vreau doar să vă informez că riscul de deces prin complicații ale rujeolei este extrem de ridicat”, scrie dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit speciaistului, unul din 1000 de bolnavi ar putea dezvoltă encefalită acută sau alte complicații mortale.

„Stau dovadă cei doi sugari de șapte luni ce au decedat recent în România. Nu insist asupra riscurilor bolii acute, căci ele sunt evidente și extrem de bine studiate. Vă voi spune ce se poate întâmpla după ce a avut boală un copil nevaccinat. Copil care pare că a <scăpat ușor> și s-a vindecat aparent fără complicații. Unul din cică 600 de sugari care au avut rujeolă au dezvoltat PESS (panencefalită sclerozantă subacută) la 6 până la 10 ani după ce s-au vindecat de boală acută. Și, din păcate, au murit toți, chiar dacă au fost spitalizați în spitale din SUA sau Germania”, explică dr. Craiu.

Medicul Mihai Craiu: „Ați plăti un preț prea mare“ 

Cei care au făcut boală la vârste mai mari au avut un risc mai mic de a dezvoltă PESS, dar au fost descrise în medie un caz de PESS la 3000 de bolnavi, în scenariul copiilor cu vârstă sub 5 ani, susține medicul.

„Cu alte cuvinte știm deja că se vor mai adăuga niște decese acestora deja consemnate, deoarece sunt raportate peste 5.000 de cazuri în ultimele luni”, avertizează dr. Mihai Craiu.

Reputatul pediatru susține că singură soluție rezonabilă este vaccinarea.

„Dragi părinți, singură soluție rezonabilă este vaccinarea, iar dintre greșeli, cea mai mare este aceea de a accepta în mod deliberat infectarea copilului tău cu virus rujeolos <pentru că să nu mai trebuiască să facă vaccinul dăunător> - așa-numitele <measles party>. Nu vă jucați ruleta rusească cu propriul copil. Întrebați medicul de familie sau alt pediatru și nu vă luați după știri false. Prețul plătit ar fi prea mare”, a concluzionat dr. Mihai Craiu.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite