Alergia la veninul de albină pune în pericol foarte multe vieți. Medic: ,,Este bine să nu folosim leacuri băbești“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul cald aduce și multe provocări pentru cadrele medicale. Una dintre ele este reprezentată de către pacienții care sunt înțepați de diferite insecte în timp ce își petrec timpul în aer liber.

Albină SURSĂ Arhiva Adevărul
Albină SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform medicilor, pentru o anumită categorie de persoane, foarte periculoasă poate fi înțepătura de albină. 

Persoanele alergice trebuie să fie foarte atente

Chiar dacă majoritatea persoanelor tratează înțepăturile de albină sau de viespe cu superficialitate, există anumiți pacienți care sunt expuși unui risc enorm. Conform medicilor, de multe ori viața acestor pacienți poate fi pusă în pericol, mai ales dacă nu au la îndemână mijloacele de acordare a primului ajutor. În anii anteriori, la nivel național au fost înregistrate multe decesuri din această cauză.

,,Când vorbim despre înțepăturile de albină, ne referim mai ales la persoanele alergice. În cazul acestora, pot apărea reacții rapide, în aproximativ 10-15 minute. Totodată, există pacienți care prezintă reacții mai întârziate, ce apar chiar și la 60 de minute de la înțepătură. Pentru aceste cazuri, foarte grave, este bine să existe un EpiPen cu adrenalină, ce poate fi utilizat de persoanele alergice. Aceste persoane își pot administra, în coapsă, prin autoinjectare. În acest sens, instruirea poate fi făcută de către medicul de familie. Dacă persoana respectivă se află într-o zonă îndepărtate, pe munte, de exemplu, și nu are la îndemână acel EpiPen, se poate apela la cricotiroidotomie, însemnând o incizie la nivelul gâtului, pentru eliberarea căilor respiratorii", precizează prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Cum trebuie să procedeze o persoană care nu este alergică

Chiar dacă o persoană nu este alergică la venin, înțepătura trebuie tratată cu seriozitate.

,,În cazul înțepăturii de albină pot fi reacții limitate, care nu necesită prezentarea la medic. Este vorba despre durere și înroșire locală. Astfel, se spală zona cu apă și săpun și se iau antihistaminice care se eliberează fără rețetă, la farmacie. Totodată, dacă reacția este extinsă, pacientul poate apela la ajutorul medicului de familie, în regim de urgență. Totodată, este bine să nu apelăm la leacuri băbești, care pot suprainfecta zona", adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite