Doi pacienți au primit o nouă șansă la viață. Medicii de la Iași au făcut două intervenții salvatoare
0Doi pacienți ai Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon“ din Iași au primit șansa de a trăi o viață normală. În cursul zilei de duminică, 28 mai 2023, echipele chirurgicale au intrat în salile de operație și au realizat două intervenții foarte dificile.
Concret, cele două persoane au beneficiat de transplant de rinichi. Intervenția a fost posibilă după ce organele au fost prelevate de la un donator cadaveric.
Două intervenții făcute simultan
Echipa medicală a spitalului ieșean s-a mobilizat și a reușit să realizeze simultan cele două transplanturi renale.
„Este vorba despre două transplanturi renale, două intervenții care au debutat simultan, cu două echipe. Evoluția pacienților este mai mult decât favorabilă, cantitatea de urină este mare în primă fază, cu scăderea ulterioară a creatininei. Un pacient urma să fie introdus în programul de dializă. A doua persoană este o doamnă care făcea dializă din anul 2018. Intervenția a durat în jur de patru ore, fiind vorba despre un efort de echipă. Au contribuit colegii de la Terapie Intensivă, Aistentele, medicii nefrologi. A fost o mobilizare care a dus la bun sfârșit cele două intervenții“, a precizat Daniel Andone, medic primar în cadrul Clinicii de Urologie și transplant.
Număr mare de pacienți pe lista de așteptare
Chiar dacă anul acesta s-au efectuat 19 transplanturi renale, medicii trag un semnal de alarmă și-i roagă pe colegii din spitalele județene să identifice potențiali donatori.
,,Anul acesta am realizat 19 intervenții de transplant renal. Dintre acestea, 12 au fost realizat cu ajutorul donatorilor cadaverici. Cei doi pacienți transplantați în weekend se aflau pe lista de așteptare, iar acum au primit o nouă șansă la viață. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Suceava, care se afla de 3 ani pe lista de așteptare. Al doilea pacient este o doamnă, în vârstă de 50 de ani din Botoșani“, a precizat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog.
Doctorul a precizat că nu ar spune că 2023 este un an mai promițător privind donările de organe. „Avem nevoie ca toată rețeaua de spitale județene să identifice pacienți aflați în moarte cerebrală și să reușească să colaboreze mai bine cu Agenția Națională de Transplant. Dacă ar exista un donator în fiecare săptămână, ar reprezenta o șansă în plus pentru cei peste 500 de pacienți care sunt pe lista de așteptare", a arătat dr. Ionuț Nistor.