Cum putem depista o dependenţă. „Plăcere pe moment, apoi durere. Este un amalgam“

0
Publicat:

Sfera dependenţelor a ajuns să fie foarte diversificată şi totodată foarte periculoasă. Astfel, există multe obiceiuri care pot afecta calitatea vieţii în mod vizibil, susţin specialiştii.

Dependenţă SURSĂ Arhiva Adevărul
Dependenţă SURSĂ Arhiva Adevărul

Chiar dacă provoacă plăcere pe moment, psihologii susţin că aceste dependenţe nu fac decât rău atunci când vorbim despre perioade mai lungi de timp.

Sfera dependenţelor este una complexă

Specialiştii susţin că există un număr foarte mare de dependenţe, care pot afecta vieţile oamenilor. Astfel, indiferent de statutul social şi de situaţia financiară, aceste comportamente pot apărea la oricine. 

,,Această sferă a dependenţelor este una complexă. Când vorbim de dependenţe, ne gândim la orice comportament efectuat în mod repetat, faţă de care persoana simte o nevoie compulsivă fără să fie vorba despre o alegere conştientă sau controlată, care oferă plăcere temporară. Astfel, poate fi vorba fie despre consum de substanţe, tutun, cafeină, alcool, mâncare, fie de o activitate, ca de exemplu jocurile de noroc, jocurile video, internet, pornografie sau cumpărături. Pe termen lung, dependenţa afectează atât persoana dependentă, cât şi familia şi persoanele apropiate. Adicţiile pot leza pe oricine, indiferent de statutul social, religie sau situaţie financiară", precizează Ana-Maria Mădălina Nistor, psiholog clinician.

Cum apar dependenţele?

Psihologii susţin că dependenţa poate apărea din mai multe cauze. Totodată, conform specialiştilor, anturajul joacă un rol foarte important în dezvoltarea unei dependenţe.

Dependenţa implică un amalgam de durere şi plăcere, în miezul acesteia existând o suferinţă, o traumă din copilărie, un abuz, un abandon fizic sau emoţional, iar comportamentul adictiv are rolul de ameliorare a disconfortului produs de emoţia asociată. Mediul familial este un factor determinant în apariţia adicţiilor, istoricul familiei, dar şi anturajul are un impact semnificativ, întrucât din dorinţa de a fi acceptaţi, integraţi într-un grup, apare tentaţia de a ceda presiunii grupului. Astfel, unele persoane pot deveni consumatoare de substanţe", adaugă psihologul clinician.

Care sunt efectele aduse de dependenţe?

Pentru foarte multe persoane care se confruntă cu dependenţe, recunoaşterea acestora este o reală problemă. Cu toate acestea, există anumite efecte pe care comportamentul adictiv le provoacă.

Dependenţa, practic o stare de supunere, conduce la pierderea anumitor libertăţi, iar obiectul dependenţei va deveni posesorul persoanei. Libertatea, autodeterminarea, autocontrolul, sănătatea, erodarea relaţiilor sociale, consecinţele financiare sunt doar câteva aspecte ale vieţii care pot fi afectate de dependenţă. Primul pas în direcţia abandonării comportamentului adictic îl reprezintă construirea motivaţiei pentru schimbare, persoana trebuie să se convingă că este necesar acest lucru şi să recunoască că are o problemă“, a mai spus psihologul clinician Ana-Maria Mădălina Nistor.

Cum îţi dai seama că esti dependent?

Conform specialiştilor, foarte multe persoane nu recunosc faptul că sunt dependente, chiar dacă li s-a sugerat acest lucru de către membrii familiei sau de către prieteni.

,,Prin incapacitatea de a opri sau controla obiectul dependenţei, simţi că nu te poţi opri, persistenţa actului adictiv în ciuda cunoaşterii consecinţelor psihologice, nevoia de a apela la obiectul dependenţei pentru a găsi starea de plăcere şi apariţia stării de irascibilitate când obiectul dependenţei nu este disponibil.

Un număr semnificativ de persoane, care se află în postura de dependent, nu sunt conştiente că au o problemă, deşi cei dragi le-au sugerat deja asta. Când problema este conştientizată, se poate nega sau refuza orice modalitate de tratament. Pentru a-şi menţine adicţia, persoana în cauză ascunde, minte, fură sau comite alte ilegalităţi.

Totodată, în cazul dependenţei de alcool sau alte subtanţe, când vorbim de abstinenţă apare sevrajul: insomnii, tremur, greaţă, vărsături, transpiraţii, halucinaţii, anxietate sau hipertensiune. Este important să te întrebi care este nevoia din spatele comportamentului adictiv, de ce ai avea nevoie dacă nu ar fi obiectul dependenţei. Totodată, este necesar să ştim ce sunt adicţiile pentru a fi atenţi la semnalele ce atenţionează apariţia acestora", a încheiat Ana-Maria Mădălina Nistor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite