Pericolele consumului de alcool în sezonul cald. Medicii trag un semnal de alarmă: „Se poate ajunge la lucruri grave“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosirea verii îi face pe medici să tragă un important semnal de alarmă în rândul populaţiei deoarece, în această perioadă a anului, consumul de alcool tinde să devină o reală problemă.

Bere SURSĂ Arhiva Adevărul
Bere SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, specialiştii vorbesc despre pericolele la care se expun cei care aleg să consumă băuturi alcoolice în cantităţi mari dar şi despre cantitatea optimă pe care ar putea să o consume, zilnic, o persoană sănătoasă.

Cât alcool putem consuma într-o zi?

Pe perioada verii, tendinţa populaţiei este de a consuma alcool în cantităţi mai mari faţă de restul anului. Astfel, foarte mulţi români aleg să consume mai ales foarte multă bere, mai ales în perioada concediilor. Chiar dacă este un obicei extrem de cunoscut şi de răspândit, medicii susţin că poate fi şi foarte periculos. Acest lucru se întâmplă deoarece, de multe ori, persoanele care consumă alcool uită se se hidrateze. Astfel, pot apărea, mai ales la persoanele în vârstă, probeme grave de sănătate.

,,Este cunoscut faptul că vara se consumă mai mult alcool, mai ales bere, în concedii. Totodată, nu trebuie să uităm că hidratarea este foarte importantă atunci când se consumă alcool. În mod normal, un bărbat ar trebui să consume două unităţi de alcool pe zi, echivalentul unei beri la 500 ml. În acelaşi timp, femeile ar trebui să consume o unitate de alcool pe zi. Este important să menţionăm că tot ce este peste intră într-o zonă de risc. Trebuie să ştim că alcoolul dezhidratează intens şi se recomandă să consumăm câte un pahar de apă de fiecare dată când consumăm alcool. Totodata, vara vorbim şi de o temperatură exterioară crescută care poate reprezenta un alt factor important de risc", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Combinaţia dintre alcool şi expunere la soare poate fi foarte periculoasă

De cele mai multe ori alegem să consumăm alcool în aer liber, stând la soare. Acest obicei, susţin medicii, poate fi unul extrem de periculos. Acest lucru se întâmplă pentru că alcoolul provoacă vasodilataţie periferică, spun specialiştii.

,,Trebuie să cunoaştem un lucru foarte important: alcoolul produce vasodilataţie periferică iar efectele acesteia, împreună cu expunerea la soare, pot fi foarte periculoase. De multe ori, mai ales la persoanele mai înaintate în vârstă, poate creşte riscul de accidente ischemice sau vasculare. Din acest motiv este foarte important să nu exagerăm, să fim atenţi, să ne protejăm şi să ne hidratăm corespunzător", adaugă medicul ieşean.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite