Boala Lyme şi pericolele ei, explicate de un medic specialist: „De multe ori poate determina şi decesul pacientului“
0Chiar dacă multe persoane tratează muşcătura de căpuşă cu superficialitate, lucrurile nu ar trebui să arate aşa în realitate, susţin medicii specialişti. O boală foarte gravă, ce poate afecta pe termen lung, le dă doctorilor mari bătăi de cap.
Este vorba despre boala Lyme, ce îşi face apariţia mai ales pe parcursul sezonului cald, fiind transmisă la om de către căpuşe.
Numărul pacienţilor care intră în contact cu căpuşele este în creştere
Conform cadrelor medicale, deja se simte o creştere a numărului de pacienţi care au avut de-a face cu căpuşele. Astfel, aceştia vin cu o serie de sfaturi pentru a preveni o astfel de întâmplare.
,,Sezonul cald şi-a intrat în drepturi. Acest aspect presupune şi creşterea numărului de cazuri de pacienţi care intră în contact cu căpuşele şi sunt pişcate de aceste insecte. Ca măsură de prevenţie recomandăm, mai ales în momentul în care ne bucurăm de timpul frumos, de natură, iar vegetaţia este abundentă, să purtăm obligatoriu pantaloni lungi, şosete care să nu lase tegumentul neacoperit şi încălţări tip adidas, pentru ca riscul de a intra în contact cu aceste insecte să fie din ce în ce mai mic, să tindă spre zero", a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Cum ne dăm seama că este vorba despre o căpuşă
Dr. Florin Roşu a vorbit şi despre cum ne putem da seama dacă este vorba despre o înţepătură de căpuşă şi despre primele măsuri care trebuie luate într-o astfel de situaţie.
,,Dacă observăm la un moment dat că o insectă care ar părea să fie căpuşă este ataşată de o parte a corpului nostru, maniera corectă este de a nu o traumatiza nici din punct de vedere mecanic nici de a încerca anumite substanţe în locul în care aceasta este ataşată de corp şi nici să nu folosim leacuri băbeşti. Trebuie să ne adresăm triajului Spitalului de Boli Infecţioase pentru a identifica dacă este vorba despre o căpuşă sau nu. Dacă am traumatizat căpuşa şi o parte a rămas ataşată de tegument, apărând ruptura între corpul căpuşei şi capul acesteia, conduita corectă este următoarea: trebuie prin metode minim chirurgicale să fie extras restul de căpuşă şi începută prevenţia, prin administrarea de antibiotice. Când suntem pişcaţi de o căpuşă, la nivelul tegumentului, inflamaţia sau marca ce ne conduce către această concluzie este foarte clară. Zona este roşie, cu o zonă centrală mai închisă la culoare, intens roşiatică. Acesta este un factor destul de determinat pentru a pune un diagnostic diferenţial. Extragerea trebuie să fie unidirecţională, cu o viteză constantă. Dacă am reuşit să desprindem căpuşa sau aceasta efectiv s-a desprins singură, indicat ar fi să o păstrăm într-un recipient, astfel încât atunci când ajungem la spital, medicul să o poată analiza şi să vină cu un nou factor care ne duce spre un diagnostic de certitudine", adaugă medicul ieşean.
Boala Lyme este extrem de periculoasă
Conform cadrelor medicale, boala Lyme trebuie să fie tratată cu maximă seriozitate. Această boală poate provoca probleme grave, în unele cazuri conducând chiar la decesul pacientului.
,,Pentru a preveni boala Lyme, trebuie să avem tratament cu antibiotice, între 14 şi 21 de zile. Nu toate pişcăturile de căpuşă vor determina boala Lyme dar nu trebuie să riscăm să ajungem în această situaţie. Manifestările neurologice în cazul bolii Lyme pot apărea relativ precoce, pe la 30 de zile, dar modificările neurologice apar după un an de zile. Este o boală cronică degenerativă, ce pune foarte multe probleme de viaţă, în ceea ce reprezintă calitatea vieţii. De cele mai multe ori determină şi decesul pacientului. Din nefericire, evoluează spre o formă neurologică nedorită", încheie dr. Florin Roşu.