Un nou val de aer tropical sufocă România. Când și unde va fi potop, anunțul meteorologilor despre ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou val de aer tropical transformă România într-un adevărat cuptor. Cel mai rău se anunță în sudul țării, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile urcă până la 41 grade Celsius la umbră. În celelalte regiuni, regimul termic va fi ponderat.

Trei zile cu căldură infernală FOTO Shutterstock
Trei zile cu căldură infernală FOTO Shutterstock

  ”Continuă vremea extremelor meteorologice și în țara noastră. Mâine(n.r: miercuri, 2 august), în special în partea de sud și sud-est a țării, vorbim de o vreme caniculară. Temperaturile se apropie de 35-36 grade Celsius.   

Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 grade Celsius.

Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul", a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) la Antena 3. Vestea bună este că de sâmbătă, vremea se schimbă radical. Temperaturile încep să scadă și revin furtunile.

Vijelii și căderi de grindină

Conform prognozei, miercuri, 2 august, în Câmpia Română, în Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, vremea va fi călduroasă, pe alocuri caniculară, cu disconfort termic ridicat, astfel că se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 31 și 36 grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și/sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. În celelalte zone, dar mai ales în nord și în nord-est, regimul termic va fi mai ponderat și maximele termice se vor încadra între 24 și 30 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, pe parcursul zilei și al serii, pe arii relativ extinse în Transilvania, la munte, local în Moldova, Maramureș, nordul și nord-estul Munteniei și izolat în restul teritoriului. Pe suprafețe mici se vor acumula cantități de apă de peste 20-30 l/mp, iar în sud-est și în est vor fi condiții pentru vijelii și căderi de grindină. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 23 grade Celsius pe litoral.

În București, vremea va deveni călduroasă, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza și seara, când va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 grade Celsius, iar cea minimă va avea valori cuprinse între 19 și 21 grade Celsius.  

Minimele, între 15 și 25 grade Celsius

Joi, 3 august, se face și mai cald. Valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice, unde pe arii relativ extinse va fi caniculă și disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă. Temperaturile maximele se vor încadra între 28 grade Celsius în nordul litoralului și 38 grade Celsius în Lunca Dunării, iar minimele vor avea valori cuprinse între 15 și 25 grade Celsius, mai coborâte în estul Transilvaniei spre 12 grade Celsius. Cerul va fi variabil în nord-vestul țării și la munte, unde izolat, după-amiaza și seara vor fi posibile averse slabe și descărcări electrice și mai mult senin în rest. Vântul va sufla slab până la moderat.

În Capitală va fi caniculă și disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 37 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 19 și 22 grade. Cerul va fi mai mult senin și vântul în general slab.  

Disconfort termic accentuat

Vineri, 4 august, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Pe arii extinse va fi caniculă și disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU), urmând să depășească considerabil pragul critic de 80 de unități, în special în Muntenia și Oltenia. Temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 41 grade Celsius, cu valori mai scăzute pe litoral, unde se vor înregistra între 27 și 29 grade Celsius. Minimele termice vor fi cuprinse între 17 și 25 grade Celsius, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, spre 13 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu perioade scurte în care pe spații restrânse vor fi înnorări, averse și descărcări electrice, după-amiaza în zonele montane și submontane, iar seara și noaptea înregiunile nord-vestice, vestice și sud-vestice. Vântul va sufla slab și moderat, local cu intensificări la altitudini mari la munte, cu precădere în Carpații Meridionali și izolat în celelalte zone.

În București, căldură sufocantă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 20 grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări spre seară și noaptea.  

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite