Ce avem de îndurat în următoarele zile. Avertismentul meteorologilor despre un nou val de căldură ucigașă

0
Publicat:

Fenomene extreme anunță meteorologii în următoarele zile, dar și un nou val de caniculă. În timp ce sudul țării va fi lovit din nou de temperaturi sufocante, restul regiunilor vor fi măturate de furtuni violente.

Caniculă, dar și furtuni violente FOTO Shutterstock
Caniculă, dar și furtuni violente FOTO Shutterstock

În ultima zi din luna lui Cuptor, vremea se va răci în majoritatea zonelor. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat, astfel cã în jumătatea de est a teritoriului vor fi perioade cu înnorări, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 60-70 km/h), iar pe alocuri vijelii şi cãderi de grindină.

Luni, 31 iulie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 20-25 l/mp şi izolat 30-40 l/mp. În restul ţării, cerul va fi parţial noros şi pe areale mai restrânse vor fi averse, mai intense în zonele montane, iar vântul va avea uşoare intensificări în sud-vest.

Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 29 grade Celsius, uşor mai ridicate până spre 30-32 de grade în Banat şi Oltenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 grade Celsius în depresiuni şi 20 de grade pe litoral. Spre dimineaţă, izolat se va forma ceaţă, cu precădere în zonele depresionare.

În Bucureşti, vremea se va răci faţă de intervalul precedent. Cerul va avea înnorări, mai ales pe parcursul zilei, când vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se situa în jurul valorii de 28 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 16-18 grade Celsius.

Ploi slabe în sud și sud-vest

Marți, 1 august, vremea se va încălzi din nou în mare parte din ţară, devenind călduroasă îndeosebi în sud şi sud-vest, iar gradul de instabilitate va diminua semnificativ. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în zonele montane şi submontane şi în sud-estul teritoriului unde pe arii restrânse vor fi averse în general slabe; în a doua parte a nopţii, astfel de fenomene se vor semnala pe alocuri în partea de vest-nord-vest a ţării, unde şi vântul se va intensifica.

Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 32 grade Celsius, mai ridicate în sud şi sud-vest, spre 34 grade în Lunca Dunãrii; minimele termice vor fi cuprinse între 11 grade în depresiunile intramontane, unde vor fi condiţii de ceaţă şi 20 grade pe litoral şi local în vestul teritoriului.

În Bucureşti, vremea va fi în general frumoasă, dar va deveni călduroasă, cu o maximă termicã de 32 grade Celsius. Cerul va fi variabil, trecător cu înnorări ziua, dar probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 19 grade Celsius, uşor mai coborâtă în zona periurbană.

Disconfort termic ridicat

De miercuri, canicula se întoarce. Conform ANM, în ţară, în regiunile vestice şi nord-vestice, în special în prima parte a zilei, cerul va fi înnorat şi va ploua, iar în centrul, în estul şi local în sudul teritoriului, în orele dupã-amiezii, instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin dezvoltãri noroase convective, averse şi pe arii restrânse intensificări de scurtă durată ale vântului (izolat chiar vijelii, cu probabilitate mai mare în sud-est); vor fi condiţii de grindină.

Pe alocuri, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi importante de apă (în general de peste 20-30 l/mp). Intensificări locale şi temporare ale vântului vor fi şi pe crestele montane şi în partea de vest-nord-vest. În cursul nopţii, în toată ţara, cerul va deveni variabil, iar vântul în general slab.

În Câmpia Românã şi în Lunca Dunării, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic va fi ridicat şi local va fi caniculă, astfel cã se vor atinge temperaturi în general între 32 şi 36 grade Celsius; în celelalte zone, dar mai ales în nord şi centru, regimul termic va fi mult mai ponderat, cu maxime termice între 23 şi 30 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 8 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 22 grade Celsius pe litoral.

În Bucureşti, vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în orele după-amiezii când se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 35 grade Celsius, iar cea minimă de 21 grade Celsius, uşor mai coborâtă în zona periurbană.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite