Victima accidentului provocat de Mario Iorgulescu nu ar fi putut evita impactul. Motivarea condamnării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la Curtea de Apel notează în cadrul motivării sentinței date în cazul lui Mario Iorgulescu, că deși era sub influenţa cocainei, bărbatul în vârstă de 24 de ani, ucis în accident, nu ar fi putut evita impactul și nici nu a făcut nimic premergător accidentului pentru a-l incomoda în vreun fel pe inculpat.

Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv FOTO Arhivă Adevărul
Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit motivării, judecătorii susțin în urma deciziei Curții de Apel, că deși ambii conducători auto conduceau sub influența drogurilor, victima nu a influenţat producerea accidentului şi nu constituie un motiv pentru care Mario Iorgulescu să nu fie tras la răspundere, după ce avocaţii lui Iorgulescu au susţinut că tânărul de 24 de ani a consumat la rândul său cocaină şi, ca atare, i se poate reţine o vină în producerea accidentului rutier, potrivit Agerpres.

„Cu toate acestea, deşi a reţinut în considerentele anterioare că victima era sub influenţa cocainei, instanţa de fond a reţinut că această împrejurare putea atrage cel mult sancţionarea victimei pentru infracţiunea prevăzută în art.336 alin. (2) din Codul penal, dacă victima supravieţuia, şi nicidecum vreo culpă în producerea evenimentului rutier. Indiferent de faptul că s-ar fi aflat sau nu sub influenţa cocainei, nimic din ceea ce a făcut premergător victima nu l-a incomodat pe inculpat. Victima circula pe banda sa, pe sensul său de mers, inculpatul fiind cel care a intrat parţial pe contrasens şi ulterior în coliziune cu autovehiculul victimei”, notează magistrații.

De asemenea, este menționat faptul că „ar fi fost relevant acest aspect doar în ipoteza în care victima ar fi putut evita evenimentul rutier şi, cu toate acestea nu a făcut-o din lipsă de reacţie din cauza modificărilor fizice, psihice şi comportamentale cauzate de consumul de droguri. Raportat însă la viteza de deplasare a celuilalt conducător auto şi timpul extrem de scurt pe care l-a avut pentru o eventuală reacţie (0,45 secunde conform raportului experţilor criminalişti), dintre momentul intrării pe contrasens şi momentul impactului, nu exista nicio posibilitate de evitare a coliziunii de către nicio persoană, aflată sau nu sub influenţa drogurilor”. 

Documentele de la dosar atestă faptul că Mario Iorgulescu consumase o mare cantitate de alcool şi se afla sub influenţa drogurilor, medicul legist oncluzionând următoarele: „dacă se ţine seama de timpii de înjumătăţire a cocainei (0,7-1,5 ore) şi a benzoilecgoninei (2,57-5,10 ore), se poate aprecia că pe parcursul intervalului orar 02:50-03:03, în data de 08.09.2019, inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive de tipul cocainei, influenţă accentuată şi favorizată de alcoolemia asociată şi capabilă să modifice în sens nefavorabil capacitatea acestuia de a conduce autovehicule pe drumurile publice", se arată în motivarea instanţei”, mai arată motivarea.

Curtea de Apel București a decis condamnarea lui Mario Iorgulescu, acuzat de omor, la 13 ani și 8 luni de închisoare. Decizia este definitivă și executorie.

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru omor în cazul accidentului de circulație petrecut în septembrie 2019. La această pedeapsă, magistrații au adăugat o treime din condamnarea de doi ani de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și încă o treime din pedeapsa de 3 ani de închisoare primită de Iorgulescu în 2018 pentru complicitate la lipsire de libertate.

Fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal a fost condamnat în primă instanță la 15 ani și 8 luni de închisoare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite