Un bărbat cu dublă cetățenie, româno-israeliană, a murit în captivitate. Soția și copiii au fost eliberați de Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat cu origini românești, ținut ostatic de Hamas din data de 7 octombrie, a murit în captivitate. Soția și copiii acestuia fuseseră eliberați de teroriști în urmă cu câteva zile.

Trei membri ai familiei lui Ronen Engel au fost eliberați, recent, înter-un schimb de prizonieri. Corpul tatălui este încă în Gaza, relatează The Times of Israel.

Un bărbat cu origini românești, ostatic Hamas, a murit în Gaza FOTO The Times of Israel
Un bărbat cu origini românești, ostatic Hamas, a murit în Gaza FOTO The Times of Israel

Karina, 51 de ani, Mika, 18 ani, și Yuval, 11 ani, s-au întors acasă după 52 de zile petrecute în Gaz. Capturarea lor la 7 octombrie din Nir Oz a fost documentată pe Facebook de un terorist Hamas zâmbitor.

Aceștia au fost eliberați pe data de 27 noiembrie, ca parte a unui acord de încetare temporară a focului negociat de Qatar și Statele Unite între Hamas și Israel. La 1 decembrie, IDF a confirmat moartea tatălui Ronen, în vârstă de 54 de ani. Trupul său se află încă în Gaza. 

Câinele familiei a fost găsit în viață

Pe 7 octombrie, în timpul atacului devastator al teroriștilor Hamas, patru membri ai familiei Engel: tatăl Ronen, mama Karina, fiica Mika, 18 ani, și fiul Yuval, 11 ani, au fost dați dispăruți de la ora 8 dimineața, atunci când membrii grupării Hamas au invadat kibbutzul Nir Oz, ucigând, răpind și incendiind case.

În ultimele mesaje ale familiei, aceștia au spus că s-au ascuns în buncărul din casă, fiind conștienți de ceea ce se întâmpla pe teritoriul kibbutzului.

Karina Engel-Bart vorbea la telefon cu sora ei, Paula, când aceasta a spus brusc: "Paula, sunt aici, sunt aici". La scurt timp, convorbirea a fost întreruptă și s-a pierdut orice comunicare.

În aceeași zi, în jurul prânzului, Dani, fratele lui Ronen, se uita pe pagina de Facebook a acestuia, când a văzut o nouă știre postată: O înregistrare video cu un terorist Hamas care zâmbea în fața camerei și spunea ceva în arabă.

"Îl cunosc pe fratele meu. Dacă Ronen este prizonier, va găsi puterea de a trece peste asta", spunea Dani Engel, descriindu-și fratele ca fiind "teribil de optimist".

Karina a supraviețuit recent unui cancer

Telefoanele familiei au fost localizate în Gaza, iar membrilor familiei li s-a spus că nu există semne de violență în casă, că aceasta nu a fost arsă și că animalul de companie, un cățel, a fost găsit în viață.

Karina Engel-Bart, care a supraviețuit recent unui cancer, are cetățenie argentiniană, iar familia a încercat să obțină asistență din partea Ambasadei Argentinei din Israel și prin intermediul presei sud-americane.

Karina, Mika și Yuval au fost eliberați la 27 noiembrie 2023. IDF a confirmat moartea lui Ronen la 1 decembrie 2023. Corpul său este încă reținut în Gaza.

Autoritățile române au confirmat decesul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza. Ministerul afacerilor externe transmite condoleanțe familiei îndoliate.

„În prezent, trei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza. Ambasada României la Tel Aviv menține contactul cu autoritățile israeliene”, au anunțat autoritățile.

Hamas a eliberat un nou grup de ostatici israelieni Crucii Roșii

Pe 29 noiembrie 2023, o sursă apropriată mișcării Hamas a declarat pentru AFP că organizația a predat „cel de-al şaselea grup” de ostatici israelieni, eliberaţi în cadrul unui acord cu Israelul, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), relatează AFP, scrie Agerpres.  

În fiecare seară de vinerea trecută, aproximativ zece ostatici israelieni, femei și copii, au fost eliberați de Hamas în Fâșia Gaza. Israelul a eliberat la rândul său de trei ori mai mulți deținuți palestinieni, de asemenea femei și tineri cu vârstă sub 19 ani.

Două femei cu cetățenie rusă eliberate de Hamas în Fâșia Gaza au sosit miercuri în Egipt prin punctual de trecere Rafah, a informat agenția de presă egipteană Al-Qahera News.

Yelena Trupanov, de 50 de ani, și Irena Tati, 73 de ani, conform biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu, au fost predate miercuri de Hamas Comitatului Internațional al Crucii Roșii, a transmis mișcarea palestiniană într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite