Calvarul inimaginabil prin care au trecut ostaticii eliberați de Hamas: „Frică, mizerie și foame“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 din cele aproximativ 240 de persoane luate ostatice de Hamas au fost eliberate, în urma acordului de încetare a focului între Israel și Hamas. Au fost ținuți în camere "sufocante", fără aer și puși să doarmă pe bănci tari, de lemn.

Ostaticii au fost ținuți sub pământ, în teribilele tuneluri Hamas
Ostaticii au fost ținuți sub pământ, în teribilele tuneluri Hamas FOTO Twitter X

Mâncare aveau puțină sau deloc, iar un copil ostatic a fost forțat de Hamas să urmărească imagini video cu măcelul din 7 octombrie.

Sunt doar câteva dintre poveștile de groază ale ostaticilor israelieni eliberați din Gaza, făcute în mare parte prin intermediul rudelor, care descriu săptămâni petrecute în mizerie, incertitudine și frică.

Un ostatic, Ruti Munder, în vârstă de 78 de ani, a aflat că fiul ei a fost ucis în Israel ascultând un radio folosit de gardieni, potrivit BBC.

La rândul său, Deborah Cohen susține că nepotul ei de 12 ani, luat ostatic, a fost forțat să urmărească videoclipuri ale masacrului Hamas din sudul Israelului.

Într-un interviu transmis de canalul de televiziune francez BFM, Deborah Cohen a descris condițiile pe care nepotul ei, Eitan Yahalomi, în vârstă de 12 ani, le-a suportat pe parcursul celor 52 de zile de captivitate.

Copil de 12 ani amenințat cu pușca și bătut de „toți locuitorii”

"Când a ajuns în Gaza, toți locuitorii, absolut toți, l-au bătut. Este un copil de 12 ani", a spus ea, adăugând că orice copil care plângea era "amenințat cu pușca". Doamna Cohen a spus că Eitan i-a spus că "Hamas l-a forțat să urmărească videoclipuri de groază" ale atacurilor de pe 7 octombrie, când au fost ucise cel puțin 1.200 de persoane.

"Ieri (când Eitan a fost eliberat) am fost foarte fericiți", a declarat Deborah Cohen pentru BFMTV, "dar acum, când știu asta, îmi fac griji. Este de neimaginat. Nu știu cine ar putea face așa ceva." "Am vrut să cred că Eitan a fost bine tratat. Se pare că nu. Acei oameni sunt monștri", a continuat bunica băiatului.

The Times of Israel a relatat că tatăl lui Eitan, Ohad, a fost împușcat și rănit într-o luptă și a rămas ostatic în Gaza.

Alți ostatici au povestit rudelor cum au fost ținuți pe coridoare și în camere subterane aglomerate, cu puțină electricitate. Erau strict controlați de gardieni - li s-a interzis să aibă pixuri în cazul în care ar fi încercat să comunice în secret între ei.

Ruti Munder, în vârstă de 78 de ani, a fost eliberată vineri împreună cu fiica ei Keren, de 54 de ani, și nepotul ei în vârstă de nouă ani, Ohad Munder-Zichri.

Ea a spus că răpitorii au forțat grupul să doarmă pe bănci fără saltele, într-o cameră "sufocantă", cu puțin aer proaspăt. Femeia spune că a avut noroc să primească un cearșaf - mulți alții, inclusiv fete și băieți tineri, nu au primit nimic.

"Ne-am acoperit cu un cearșaf. Băieții dormeau sub bănci, pe pământ, pentru că îi voiam lângă noi", a declarat ea pentru Canalul 13 din Israel.

Teroriștii Hamas au răpit peste 220 de persoane pe 7 octombrie
Teroriștii Hamas au răpit peste 220 de persoane pe 7 octombrie FOTO Profimedia

Se pare că Hamas a separat familiile - mulți nu aveau cunoștință despre ce s-a întâmplat cu rudele lor pe 7 octombrie. În imagini video publicate de familia lui Ruti Munder, un membru al familiei se aude spunând că soțul ei, Avraham, în vârstă de 78 de ani, este încă ținut ostatic. Keren Munder răspunde: "Deci nu a fost ucis." Ea descrie apoi cum a aflat, ascultând un radio în captivitate, că fiul ei, Roy, a fost ucis de Hamas în kibbutzul Nir Oz.

Femeia de 78 de ani a spus că la început a primit pui și orez, cu ceai de două ori pe zi. "Am fost bine", a spus ea, dar a adăugat că totul s-a schimbat curând când "situația economică nu mai era bună, iar oamenii erau flămânzi". O altă rudă, Merav Raviv, a descris cum Ruti Munder și fiica ei au pierdut fiecare aproximativ 7 kg.

Alții au vorbit despre o dietă săracă de humus la conservă, pâine pitta și brânză sărată.

Hrăniți cu două felii de pâine pe zi

Spre sfârșitul captivității, unii ostatici au spus că primeau doar două felii de pâine pe zi. Cei implicați în îngrijirea copiilor eliberați spun că mulți suferă efectele tensiunii psihologice.

Un rezident din Kibbutzul Be'eri a spus că două fete eliberate vorbeau încă în șoaptă, întrucât timp de săptămâni au fost instruite să își coboare vocea de către răpitorii lor.

Thomas Hand, tatăl fetiței irlandezo-israeliene Emily Hand, în vârstă de nouă ani, care a fost eliberată duminică, a spus că fiica lui plânge noaptea până adoarme.

Iese încet, puțin câte puțin", a declarat el pentru mass-media din SUA. "Partea cea mai șocantă și tulburătoare a întâlnirii cu ea a fost că ea doar șoptea, nu o puteai auzi. A trebuit să îmi pun urechea pe buzele ei", a spus el. "A fost obligată să nu facă niciun zgomot."

Elma Avraham, în vârstă de 84 de ani, a fost eliberată duminică și transferată imediat cu elicopterul la un spital din Beersheba într-o stare "gravă și care îi punea viața în pericol".

Fiica ei, Tali Amano, a spus că Hamas a ținut-o pe mama ei, care suferea deja de mai multe afecțiuni medicale grave, în condiții teribile. Medicamentele vitale zilnice i-au fost refuzate timp de aproximativ 50 de zile, a spus ea, adăugând: "Mama mea a ajuns cu câteva ore înainte de a o pierde."

Hagai Levine, șeful de afaceri medicale din Forumul Familiilor Ostaticilor și Dispăruților, a spus că doamna Avraham a fost ținută "52 de zile ... în condiții în care niciun om nu ar trebui să fie ținut ... fără demnitate umană".

Yocheved Lifschitz, ostatica în vârstă de 85 de ani care a fost eliberată cu câteva săptămâni în urmă, pe 23 octombrie, a spus atunci că a trecut prin iad. Bunica și activistă pentru pace a fost răpită de Hamas pe motociclete, bătută cu bâte și dusă într-o "plasă" de tuneluri sub Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite