Israelul nu va prelungi viza coordonatoarei pentru afaceri umanitare a ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a informat Organizația Națiunilor Unite că nu va reînnoi viza coordonatoarei pentru afaceri umanitare a ONU în teritoriile palestiniene, Lynn Hastings, acuzată anterior că nu este „imparţială”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ONU, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Steag Organizația Națiunilor Unite FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Steag Organizația Națiunilor Unite FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Canadiana Lynn Hastings ocupă poziția din decembrie 2020 când a fost numită de secretarul general Antonio Guterres coordonatoare pentru afaceri umanitare a ONU în teritoriile palestiniene şi adjunct al emisarului pentru Orientul Mijlociu Tor Wennesland.

„Am fost informaţi de autorităţile israeliene că nu vor reînnoi viza lui (Lynn) Hastings după ce aceasta expiră în cursul acestei luni”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, refuzând să precizeze dacă responsabila, cu sediul la Ierusalim, va fi înlocuită sau dacă îşi va continua activitatea din altă locaţie.

Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că diplomata canadiană se bucură în continuare de „încrederea deplină” a secretarului general.

„Aţi văzut nişte atacuri publice pe Twitter împotriva ei care au fost complet inacceptabile”, a adăugat Stéphane Dujarric.

La sfârşitul lui octombrie, Ministerul israelian de Externe a criticat-o printre alţii pe Lynn Hastings pe reţeaua socială X (fostă Twitter), acuzând-o că nu este nici „imparţială”, nici „obiectivă”.

„Retorica periculoasă a lui Hastings pune în pericol civilii nevinovaţi israelieni şi palestinieni”, spunea mesajul însoţit de o înregistrare video deplorând în special faptul că Hastings nu a condamnat atacul Hamas suficient de repede.

Alţi reprezentanţi ai ONU au fost, de asemenea, puternic criticaţi de oficiali israelieni încă de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat pe 7 octombrie de atacul sângeros al mişcării palestiniene împotriva Israelului.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a cerut în mai multe rânduri demisia secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. La sfârşitul lui octombrie, ambasadorul a spus că Israelul nu va mai acorda vize reprezentanţilor ONU „ostili” Israelului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite