Strigătul de disperare al unei siriene care trăiește în România: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia“

0
Publicat:

O tânără siriană care trăiește de opt ani în România deplânge situația în care se află poporul său care este puternic afectat de cutremur, deși toată atenția este îndreptată către Turcia.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Fawzia Rehejeh este nemulțumită de faptul că toată atenția internațională este îndreptată doar către Turcia, deși și țara sa a fost puternic afectată de seismele din ultima perioadă. „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică. Au primit până acum ajutor doar de la Crucea Roșie. Nu este curent și nici internet permanent. Încă din 2013 curentul electric avea program de câte două ore. Nu este curent, internet și e frig. Prietena mea mi-a povestit că au stat în ploaie afară”, s-a destăinuit tânăra pentru Libertatea.

Aceasta și-a obținut cetățenia română și locuiește în Sibiu. Ea a înființat Centrul Cultural Arab și, potrivit Libertatea, încearcă să cumpere produse alimentare și pături pentru sinistrații din zonele siriene.

Locuitorii din Siria și așa trăiau în condiții dificile din cauza războiului și a conflictelor interne, iar situația lor s-a agravat acum.

„10 dolari pentru cineva de acolo este imens. Acolo un salariu minim este de 20 de dolari”, spune tânăra.

Risc de tsunami

Cutremurul devastator a îngenunchiat Siria. „După ce a fost distrusă de război, iar apoi înfometată de sărăcie, Siria este lovită de un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter. În nord-vestul Siriei, inclusiv în orașul meu, Latakia, cutremurul a produs 300 de morți și sute de clădiri au fost dărâmate. Istoria este nedreaptă și natura e oarbă”, a relatat tânăra.

Fawzia ține legătura cu prietenii din zonele afectate, unde nu este curent, internet și e frig.

„O prietenă mi-a povestit că stătea pur și simplu în casă cu copilul în brațe și se uita cum se zdruncină tavanul. A fost extrem de speriată și se simțea neputincioasă. A avut însă noroc că era la părinții ei, nu la ea acasă. Casa ei a fost distrusă cu totul, nu aveau nicio șansă”, a mai relatat Fawzia.

Autoritățile le-au recomandat cetățenilor și să nu stea aproape de mare, fiindcă există și risc de tsunami.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite