Hotelurile de pe litoral afectate de cutremurul din 1977

0
Publicat:

Deși la Constanța cutremurul din 1977 a produs mai puține pagube, un raport întocmit a doua zi consemna starea de fapt. Mai multe hoteluri de pe întregul litoral au fost avariate. 

Vedere de pe Hotelul Parc Colecție Litoralul altădată
Vedere de pe Hotelul Parc Colecție Litoralul altădată

În Stațiunea Mamaia, aflăm din documentul oficial întocmit la 5 martie 1977, au apărut fisuri la pereții și plafoanele hotelurilor Pelican, Palas, Modern, Perla, Castel, Doina, Riviera, Internațional și Parc. În Techirghiol, 23 de vile au fost avariate, iar în Eforie Nord, de pe Hotelul Europa s-a desprins fațada de pe o suprafață de 5 metri pătrați, conform situației centralizatoare pe întreprinderi a avariilor produse de cutremurul din 4 martie 1977 a ONT Litoral. IHR Mangalia anunța că au apărut fisuri la Hotelul Beta, tencuieli căzute la rosturile de dilatare la Cozia, Scoica, Tismana, Gama și Capitol.

Conform unor documente din arhiva CNSAS, publicate în cadrul Proiectului „România supravegheată“ derulat de Direcția Cercetare, Expoziții, Publicații, Serviciul Programe Educaționale, în Constanţa au fost avariate 22 de clădiri în oraş, 10 la Cernavodă. 105 persoane au fost evacuate şi 20 de unităţi economice. 

Pagube cauzate ca urmare a distrugerii de bunuri s-au ridicat la 296.000 de lei pentru comerţul de stat, 510 lei la Comturist Eforie, la Navlomar – 4.000 de lei şi la cooperaţia de consum – 552.000 lei. Peste 90 de familii au fost evacuate, dintre care 40 au primit case, iar 51 dintre constănţeni au fost evacuaţi provizoriu la căminul de bătrâni din Constanţa.

Dintre clădirile mai importante din oraş au avut nevoie de consolidări şcoala generală nr 2 de pe strada Muzeelor, Liceul de Muzică şi Liceul Mihai Eminescu.

La nivel județean, 287 de imobile au fost variate, 17 instituții publice deteriorate și 898 de familii sinistrate. Totodată, au fost distruse din cauza cutremurului adăposturi de animale.

La 4 martie 1977, România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din ultima jumătate de secol. Seismul care a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a avut loc la ora 21.22.22 şi a durat 56 de secunde.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite