Un spaniol care a escaladat Făgăraşul în adidași, salvat în ultima clipă. Salvamontiștii se antrenau în zonă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiști din mai multe județe, aflați la pregătire în Masivul Făgăraș, au intervenit joi, 4 aprilie 2024, pentru salvarea unui cetățean străin care este blocat într-un perete de sub Vârful Vânătoarea lui Buteanu, a transmis Dispeceratul Național al Serviciului Salvamont.

Salvamontiștii erau la o acțiune de pregătire când au auzit strigăte de ajutor. FOTO Salvamont Sibiu
Salvamontiștii erau la o acțiune de pregătire când au auzit strigăte de ajutor. FOTO Salvamont Sibiu

UPDATE. Reprezentanții Salvamont au recunoscut ulterior, că turistul spaniol escalada stâncile în adidași și că a fost salvat în ultima clipă, întrucât deja se instalase hipotermia.

Providența a făcut ca în zona în care se afla să fie și un grup de salvamontiști aflați la un curs de pregătire.

Acțiune cu final fericit. Persoana cu probleme, un cetățean spaniol, echipat necorespunzător pentru sezon și tipul ascensiunii, chiar în adidași, avea doar probleme medicale, un început de hipotermie si era blocat în perete”, au precizat salvatorii pe pagina de socializare a Dispeceratului Național Salvamont.

Victima, un tânăr de 28 de ani, a avut prezența de spirit să nu înainteze, ci să rămână pe loc, altfel al fi riscat să alunece, iar căderea i-ar fi fost fatală, a recunoscut și șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu. 

Salvatorii se aflau la un curs de perfecționare în zona Bâlea Lac, organizat de Salvamont Sibiu în perioada 3 - 5 aprilie, cu tematică specifică acțiunilor de iarnă. Modulul la care participă 37 de salvatori montani din 12 structuri (10 județe) și șase instructori include elemente tehnice de deplasare și acces în zone izolate acoperite de zăpadă / gheață, elemente de corzi specifice salvării montane, simulare de salvare a unei persoane care nu se mai poate deplasa dintr-o zona expusă și pregătire specifică de avalanșă.

Spaniol salvat din Făgăraș de către cursanți aflați la pregătire organizat de Salvamont Sibiu Foto S
Spaniol salvat din Făgăraș de către cursanți aflați la pregătire Foto Salvamont Gorj

UPDATE Cetățeanul străin care a rămas blocat într-un perete de sub Vârful Vânătoarea lui Buteanu, din Masivul Făgăraș, a fost recuperat de salvamontiști și va fi dus la telecabina Bâlea, au transmis salvamontiștii din Sibiu.

Victima, un bărbat de origine spaniolă, nu era echipată corespunzător. Bărbatul nu are afecțiuni medicale.

El a rămas blocat pe o stâncă într-o zonă expusă, greu accesibilă. Din fericire a reuşit să rămână în acel loc, să nu alunece, o cădere din acel loc putând fi fatală", au precizat salvamontiștii, potrivit Agerpres.

Știrea inițială

Salvamontiștii participanți la curs au auzit strigăte într-un perete de sub vârful Vânătoarea lui Buteanu.

„Acțiunea de pregătire a fost întreruptă imediat și salvamontiștii au început să organizeze echipele de intervenție. Astfel, o echipă de prim-răspuns se deplasează la locul accidentului pentru a face primele evaluări, restul salvamontiștilor pregătesc echipamentul de prim-ajutor, targa de recuperare și vor analiza modalitatea de recuperare a victimei și traseul de deplasare către Bâlea. Din echipa de intervenție fac parte salvamontişti din Sibiu, Gorj, Alba, Cluj, Poiana Brașov, Bihor, Mureș, Prahova, Harghita, Satu Mare, Sinaia și Zărnești", a informat președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Victima este un cetățean străin.

Nu este posibilă intervenţia unui elicopter. Acţiunea de salvare trebuie să se desfăşoare terestru

Misiunea este una dificilă, dată fiind vremea nefavorabilă.

„Vremea este nefavorabilă, în zonă bate vântul cu transport de zăpadă, plafonul de nori este foarte jos și nu sunt condiții pentru a solicita un elicopter căruia salvamontiștii să îi predea persoana accidentată, urmând ca toată acțiunea să se desfășoare terestru”, a mai precizat Sabin Cornoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite