Turiști străini și un copil, blocați în telecabina de la Bâlea, la 25 de metri înălțime VIDEO

0
Publicat:

Opt persoane au rămas miercuri, 6 martie 2024, blocate în telecabinele de la Bâlea. Printre pasageri se afla o copilă de 4 ani și două franțuzoaice. Cu toții au fost nevoiți să coboare cu ajutorul unui cablu.

Turiști salvați cu ajutorul corzilor de alpinism din telecabinele blocate de la Bâlea Colaj
Turiști salvați cu ajutorul corzilor de alpinism din telecabinele blocate de la Bâlea Colaj

Serviciul Public Salvamont Sibiu a fost solicitat să intervină la o operațiune de salvare a unor turiști și angajați de la Bâlea Lac rămași captivi în telecabina care s-a oprit brusc chiar deasupra Cascadei de pe Valea Bâlii, la pilonul doi al instalației, la o înălțime de 25 de metri.

În cabină, pe lângă operatorul instalației se afla un cuplu cu un copil de patru ani, două turiste din Franța și un angajat la unitățile de cazare de la Bâlea Lac. Simultan a rămas blocată și telecabina care cobora de la Bâlea Lac în care se afla doar un operator care însă s-a autosalvat, folosindu-se de corzile de alpinism.

Nu se știe deocamdată cauza care a determinat blocarea telecabinelor. Specialiștii au menționat că instalația este dotată cu senzori capabili să depisteze tensiunile mari de pe cablu, role blocate, precum și forțe de frecare neobișnuite.

Cert este că salvamontiștii s-au văzut nevoiți să-i salveze pe toți cei rămași în telecabina de pe traseul de urcare tot cu ajutorul corzilor de alpinism. 

„Am crezut că vom muri”

Ulterior, franțuzoaicele aveau să mărturisească unui reporter PRO TV că au trăit clipe de coșmar: „Am crezut că vom muri”.

Calmul operatorului le-a dat încredere și încet-încet s-au liniștit, așteptând venirea salvatorilor. Mama micuței avea să povestească și ea că a reușit să n-o sperie pe copilă punând-o să deseneze. 

Pe timp de iarnă, telefericul este singurul mijloc de transport, pe 3,7 kilometri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac. Funcționează de aproape cinci decenii, cu mici întreruperi pentru mentenanță. Săptămânal se fac revizii ale instalației de cablu și telecabinelor, dar la ultimele verificări nu a fost constatată nici o problemă.  

Turiștii salvați au fost însoțiți de către salvamontiști până la Bâlea Cascadă unde își lăsaseră mașinile, nici unul dintre aceștia neavând nevoie de îngrijiri medicale.

Incidente similare în trecut

Incidentul de miercuri nu este singular. În 2018, spre exemplu, chiar pe timp de vară, 18 turiști au rămas blocați în aceleași telecabine. Cu câteva luni înainte, alți 20 de turiști au pățit la fel, dar nu a fost necesară evacuarea lor. 

În primăvara lui 2017, șapte persoane au fost rănite, după ce telecabina a intrat cu viteză în stație.

În iarna lui 2016, peste 70 de turiști, din care jumătate copii, rămași blocați la Bâlea Lac după ce telecabinele s-au defectat, au fost transportați cu elicopterul până la Cârțișoara

În luna ianuarie a acestui an, 2024, a fost activat Planul Roșu de Intervenție pentru salvarea mai multor turiști de pe instalația de telescaun a Pârtiei Prislop din Maramureș. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite