Rivalitatea şpăgilor. Hrebenciuc a intrat în afacerea pădurilor retrocedate ilegal din invidie că Tudor Chiuariu „ciuguleşte“ milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea senatorului Tudor Chiuariu (PNL) în afacerea retrocedărilor l-a atras şi pe adversarul său politic, Viorel Hrebenciuc (PSD) COLAJ FOTO Adevărul
Intrarea senatorului Tudor Chiuariu (PNL) în afacerea retrocedărilor l-a atras şi pe adversarul său politic, Viorel Hrebenciuc (PSD) COLAJ FOTO Adevărul

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai influenţi lideri PSD, a intrat în afacerea zecilor de mii de hectare de pădure retrocedate ilegal după că a aflat că senatorul Tudor Chiuariu (PNL), adversar politic, urmează să intre în hora zecilor de milioane de euro. Cel puţin aşa reiese din rechizitoriul prin care inculpaţii în dosarul „Retrocedărilor ilegale de păduri” au fost trimişi în judecată.

Rechizitoriul procurorilor, prin care fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedărilor ilegale a zeci de hectare de păduri, scoate la iveală, pe lângă interesele financiare din activele statului, luptele date între politicieni pentru venituri necuvenite.

Concret, din actele anchetatorilor reiese că Viorel Hrebenciuc a intrat în afacere abia după ce a auzit că senatorul PNL Tudor Chiuariu se află deja în mijlocul evenimentelor din jurul afacerii celor peste 43.000 de hectare de păduri pentru care se cerea retrocedarea ilegal. 

„Apreciem că Viorel Hrebenciuc s-a decis să intre în afacerea punerii în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna abia după ce prietenul şi asociatul său, (.....), i-a comunicat despre intenţiile lui Chiuariu Tudor Alexandru legat de acest subiect. Astfel, Viorel Hrebenciuc l-a abordat pe Ioan Adam şi i-a solicitat să intermedieze o întâlnire cu Paltin Gheorghe Sturdza, invocând drept pretext dorinţa de a-l cunoaşte personal pe membrul familiei Sturdza“, notează procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Hrebenciuc şi-a eliminat adversarul politic din afacerea ilegală cu păduri

Procurorii anticorupţie notează că Viorel Hrebenciuc a şi reuşit să-l îndepărteze pe Tudor Chiuariu din apropierea zecilor de milioane de euro, din care urma să primească 2,5 milioane de euro.

„Prin respectivul contract, Dan Costin Bengescu (procurator, n.r.) s-a obligat ca până la data de 15 iunie 2013 să obţină şi să prezinte promitentului vânzător (Paltin Sturdza, n.r.) documentul de punere în posesie pentru primul corp de proprietate, fie pădurea Brătuleşti în suprafaţă de 6.302 ha, fie pădurea Dofteana în suprafaţă de aproximativ 7.618 ha, în caz contrar promisiunea fiind reziliată de plin drept. Înainte de expirarea termenului din 15 iunie 2013, în data de 13 iunie 2013, Paltin Georghe Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc şi Tudor Chiuariu, notându-şi în agendă că s-a căzut la o înţelegere, făcându-se probabil referire la împrejurarea că Viorel Hrebenciuc l-a convins pe Chiuariu Tudor Alexandru să nu se mai implice în chestiunea pădurilor“, explică procurorii.

Ce acuzaţii aduc procurorii în dosarl „Retrocedărilor ilegale de păduri”

Potrivit rechizitoriului, pe 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la cererea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte şi Lóránd – András Ördög, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată în judeţul Bacău, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA.

Anterior, în iunie 2010, Ordog, în calitate de judecător în cauza respectivă, ar fi primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, respectiv lui Paltin Sturdza. Banii ar fi fost primiţi chiar în biroul magistratului de la Tribunalul Covasna.

Procurorii precizează că, după ce a primit banii, judecătorul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe.

În luna martie 2012, Ordog i-ar fi cerut lui Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar al clientului său, respectiv Gheorghe Paltin Sturdza.

„Ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Lóránd – András Ördög, împreună cu membrii completului), inculpatul Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro, din banii promişi anterior”, se arată în documentul procurorilor.

Cum a fost creat grupul infracţional în cazul „Retrocedărilor ilegale de păduri”

Decizia instanţei ar fi fost în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, „respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945”.

În acest fel, spun anchetatorii, a fost creat un prejudiciu, în sarcina Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Bacău, de 1.421.800.870,50 de lei (echivalentul a 303.888.615 de euro), reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.

Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, deputatul Ioan Adam, împreună Paltin Sturdza, Daniel-Constantin Călugăr, Ioan-Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu şi cu Viorel Hrebenciuc, ar fi constituit şi coordonat un grup care ar fi urmărit să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei, cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

Adam şi Sturdza ar fi fi promis celorlalţi membri bani sau alte foloase

La începutul anului 2013, Ioan Adam şi Gheorghe Paltin Sturdza le-ar fi promis celorlalţi membri ai grupului, pentru „serviciile lor” bani sau alte foloase (achiziţionarea unei părţi din teren la un preţ foarte mic raportat la valoarea de piaţă).

În acest scop, membrii grupului ar fi urmărit să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

Ulterior, acestui grup infracţional i s-a alăturat şi Andrei Hrebenciuc care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei bunurilor promise tatălui său de Ioan Adam şi Paltin Sturdza, l-ar fi determinat pe administratorul firmei SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Sorin Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 de hectare, dobândită printr-o decizie civilă a Tribunalului Covasna, la preţul de 2.500 de euro pe hectar.

„În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpaţii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva - Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, se arată în documentul DNA.

Inculpaţii ar fi semnat cu Chiuariu un contract fictiv de asistenţă juridică 

Procurorii precizează că, ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În acelaşi context, spun anchetatorii, pe 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între Paltin Sturdza şi Chiuariu, ocazie cu care acesta din urmă l-ar fi asigurat de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău, implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna.

Totodată, Chiuariu i-ar fi pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de hectare din cele 43.227 ha teren forestier.

„Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, au mai spus anchetatorii.

Totodată, în perioada 2013 - octombrie 2014, Ioan Mătăşel, Iosif Kadas şi Sorin Ioan Iacob, în scopul de a obţine venituri prin ajutarea lui Bengescu şi a membrilor grupului său să-şi atingă scopurile urmărite, i-ar fi promis bani lui Poenaru Jănică pentru ca acesta să intervină pe lângă directorul general al Romsilva în scopul urgentării punerii în posesie şi obţinerii titlului de proprietate în ceea ce priveşte suprafaţa de 43.227 ha.

„În demersul lor infracţional, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan au beneficiat şi de ajutorul inculpatelor Zaharia Gabriela Rodica şi Adam Anca Roxana, care i-au sprijinit moral pe aceştia pentru a cumpăra influenţa lui Hrebenciuc Viorel, al cărui rol era să intervină pe lângă directorul general al R.N.P. Romsilva, pentru a urgenta punerea în executare a deciziei civile nr. 231/17.04.2012 a Tribunalului Covasna şi pentru a bloca eventualele acţiuni în justiţie pe care RNP Romsilva sau Direcţia Silvică Bacău le-ar fi putut introduce cu referire la respectiva decizie”, au mai spus procurorii.

Bengescu, informat despre existenţa unei anchete DNA

DNA precizează că grupul infracţional a beneficiat şi de sprijinul primarului comunei Căiuţi, Iulian Durlan care a menţinut legătura cu persoanele din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi l-a informat pe Bengescu despre existenţa unei anchete DNA.

În acest context, Adam Crăciunescu, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, începând cu anul 2013, ar fi răspuns solicitărilor nelegale formulate de către Viorel Hrebenciuc, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

„În consecinţă, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate”, se mai arată în documentul anchetatorilor.

Spre exemplu, spun procurorii, după ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de Înalta Curte pe 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, Crăciunescu ar fi dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii.

În acest caz, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Lóránd – András Ördög. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Primul termen in camera preliminară a fost stabilit pentru astăzi când judecătorul va verifica măsurile preventive ale celor implicaţi, în şedinţă secretă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul Retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc, nume de cod „Spitalul“, a recunoscut. Adam a turnat un judecător care ar fi dat o hotărâre strâmbă

Dosarul Retrocedărilor: Tudor Chiuariu şi-a folosit influenţa asupra prefectului de Bacău, cu care s-a întâlnit în cadru privat

Dosarul „Retrocedări ilegale”. Judecătorul Loránd-András Ördög, de la Tribunalul Covasna, a fost arestat preventiv la Curtea Supremă

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite