Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%
0Deputaţii din Comisia juridică au respins, marţi, cererea de ridicare a imunităţii a deputatului Ion Diniţă, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul în care preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu este acuzat de corupţie. Procurorii descriu în detaliu cum a fost „irosit şi furat bugetul CJ Braşov“.
UPDATE Deputaţii au respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de a încuviinţa arestarea preventivă a lui Ion Diniţă.
Parlamentarul a fost prezent la şedinţa Comisiei juridice care a fost secretă.
Decizia de astăzi nu este una definitivă, plenul Camerei Deputaţilor urmând să se pronunţe pe 20 octombrie, prin vot secret cu bile.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi a propunerii de arestare preventivă a deputatului Ion Diniţă - acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul în care preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu este cercetat pentru corupţie.
Potrivit procurorilor, cercetarea în stare de libertate a lui Diniţă prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol derivat din modalitatea şi împrejurările săvârşirii infracţiunilor, întinderea în timp a activităţii infracţionale, urmarea produsă (consecinţe deosebit de grave) şi calitatea publică a persoanelor implicate în activitatea infracţională cercetată în cauză, care generează un mare impact în rândul opiniei publice cu privire la modalitatea în care unele persoane având funcţii de demnitate publică, înţeleg să îşi exercite funcţia.
"Încuviinţarea cererii de arestare preventivă a fost formulată şi în considerarea faptului că, lăsarea în libertate a inculpatului, ar influenţa negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influenţării martorilor/suspecţilor, dovadă fiind calitatea acestuia, relaţia cu coinculpatul Căncescu Aristotel Adrian", mai susţine DNA.
Deputatul Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.
Bani viraţi gratuit de la CJ Braşov în conturile firmei lui Diniţă
În documente din dosar, anchetatorii subliniază că SC Gotic SA, a deputatului Diniţă, era una dintre firmele "de casă" ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, "calitate" rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioară a preţului -, precum şi din conţinutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanţei în cauză.
„În interesul şi folosul SC GOTIC SA, inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL i-a convins pe consilieri să adopte hotărârea, care a fost întemeiată numai pe datele nereale furnizate în acest scop de către firma actualului deputat DINIŢĂ IOAN şi care apoi au fost prezentate de către inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL consilierilor, exclusiv în scopul aprobării nelegale a sumei de 2.900.000 lei.
De asemenea, pentru a da o aparenţă de legalitate deciziei luate şi mai ales pentru a fi pierdută destinaţia reală pentru jumătate din cei 2.900.000 lei alocaţi suma a fost îmbucătăţită şi a figurat în documentele CJ Braşov, ca fiind destinată unor lucrări , deşi în realitate suma a fost virată, absolut fără drept, gratuit, deci a fost practic oferită, virată pe nedrept firmei actualului deputat DINIŢĂ ION, SC GOTIC SA din dispoziţia preşedintelui CJ Braşov .
"Urmarea acestor acte infracţionale a constituit-o creşterea cu 1.046% a costurilor lucrărilor plătite SC Gotic SA şi producerea unui prejudiciu UAT Judeţul Braşov (Consiliul Judeţean Braşov) în valoare totală de 27.891.332,22 lei (25.670.415,12 lei pentru primul contract şi 2.220.917,10 lei pentru cel de-al doilea)", au precizat procurorii.
Prejudicierea UAT Judeţul Braşov (Consiliul Judeţean Braşov) cu această sumă a fost mascată tot de inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL prin convocarea comisiei de negociere, pentru a da aparenţa că SC GOTIC SA ar fi efectuat lucrări suplimentare, mai costisitoare. Dar în realitate, comisia de negociere a votat conform voinţei lui CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL ale,deci favorabil îmbogăţirii pe nedrept a firmei SC GOTIC SA prin constituirea ,, doar pe hârtie a aparenţei ,,că acea sumă a fost achitată pentru lucrări în Racoş. După ce s-a acoperit de decizia consilierilor din comisie , inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL a semnat procesul-verbal întocmit de comisie, iar apoi a dispus decontarea sumei în favoarea firmei favorite“, se arată în documentele procurorilor.
"Cele două contracte de achiziţii publice care l-au îmbogăţit pe actualul parlamentar cu peste 1000%! faţă de cât a muncit şi cât i s-ar fi cuvenit pentru munca depusă", mai spun procurorii.
Pe de altă parte, conform aceloraşi documente, în aceeaşi încercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri în continuare de lucrări în mod abuziv, cu nerespectarea legii în materia achiziţiilor publice, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, a avut, din dispoziţia lui Aristotel Căncescu, mai multe întâlniri cu Ion Diniţă, "pentru a-l determina să accepte noi contracte, cu condiţia ca o parte din bani să fie returnaţi pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare".
În aceleaşi documente, anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă că preşedintele CJ Braşov a oferit firmei lui Diniţă, cu sprijinul şi prin complicitatea vicepreşedintelui instituţiei şi a funcţionarilor cu funcţii de conducere din CJ Braşov, două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racoş- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoş-Şercaia.
Mita, mascată în contracte de publicitate
„Activitatea infracţională vastă, din perioada noiembrie 2006 – septembrie 2014 a fost desfăşurată de inculpatul CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL preşedintele al Consiliului Judeţean Braşov şi a constat într-un cumul infracţional prin care bugetul CJ Braşov a fost irosit şi furat. Gestionarea banului public privind achiziţiile publice, de către inculpat a fost concentrată şi subordonată interesului privat a două firme SC GOTIC SA, reprezentată prin director general, actualul deputat DINIŢĂ ION, de la care a primit mită mascată sub forma unor contracte de publicitate, totalizând suma de 384.750 lei, care au fost virate în tranşe, în perioada 15.11.2006 – 29.06.2007 în contul societăţii inculpatului SC CANARIS SRL( CĂNCESCU ADRIAN ARISTOTEL este acţionar unic la o firmă care se ocupă de activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune)“, susţin procurorii.
"Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Judeţean Braşov prin achitarea în mod nelegal din dispoziţia abuzivă a inculpatului Căncescu Aristotel a unor sume aferente lucrărilor executate de SC Gotic SA ca urmare a derulării contractelor nr. 8789/10.11.2006, privind lucrările de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racoş - Rupea şi nr. 69/20.09.2007, privind lucrările de întreţinere, reparaţii şi salubrizare a drumurilor judeţene din Braşov( întreţinere şi salubrizare în sezonul rece -deszăpeziri precum şi întreţinerea şi reparaţii pe timp de vară), este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro", se menţionează în documentele din dosar.
Procurorii anticorupţie detaliază plăţile făcute firmei lui Diniţă, precizând astfel că firma deputatului a primit un milion de lei, sumă considerată exorbitantă de către DNA, în schimbul a două straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum în localitatea Racoş, după care Costea Viorel, director al Direcţiei de Administrare Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean, a întocmit un referat prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei, pentru plata aceloraşi lucrări. Costea este cercetat şi el în acest dosar, pentru abuz în serviciu.
"Practic, cei 2 km ai drumului din incinta localităţii Racoş, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, două straturi de asfalt, au fost plătiţi de către Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 1.000.000 lei +2.900.000 lei, deşi nu a existat vreun contract nou sau vreun act adiţional la contractul iniţial (nr. 8798/10.11.2006) şi nici măcar un act de recepţie al pretinselor lucrări efectuate pentru care deja fusese achitată suma exorbitantă de 1 milion lei", se arată în documentele anchetatorilor.
Potrivit DNA, în schimbul a două contracte acordate de Consiliul Judeţean Braşov firmei lui Diniţă, aceasta "a virat în tranşe de bani, în perioada 15.11.2006 - 29.06.2007, ce au totalizat 384.750 lei, către SC Canaris SRL, societate deţinută de Căncescu Aristotel Adrian".
"În cazul ambelor contracte, achitate prin ordine de plată semnate de inculpatul Căncescu Aristotel, Consiliul judeţean a fost prejudiciat fie prin majorarea nelegală, abuzivă, a preţului contractelor, prin încheierea unor acte adiţionale, fie prin decontarea unor lucrări neefectuate sau care au fost decontate de două ori", se mai precizează într-un comunicat al DNA.
Căncescu nu a fost arestat
În acest dosar, preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost reţinut luni seară, de procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat mai multe ore la DNA Braşov.
Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă în cazul administratorul public al judeţului, Radu Ispas, şi al lui Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL.
Căncescu şi Bâgiu au fost prezentaţi, marţi, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă. Propunerea a fost respinsă, cei doi urmând să fie cercetaţi sub control judiciar. Tot sub control judiciar este cercetat Ispas.
Potrivit anchetatorilor, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, este cercetat şi el, pentru abuz în serviciu şi instigare la tentativă la această infracţiune.