Proiecte ce ar transforma industria de apărare. Centru de mentenanță Himars și interceptoare Skyceptor „Made in Romania”

0
Publicat:

Generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din MApN, are planuri mari. Generalul anunță că ministerul intenționează să declare compania Aerostar Bacău centru de mentenanță pentru Himars, iar în paralel se dorește continuarea proiectului Skyceptor.

Himars și-a arătat eficacitatea în Ucraina. FOTO Profimedia
Himars și-a arătat eficacitatea în Ucraina. FOTO Profimedia

Generalul Teodor Incicaș spune că există deja un demers în ce privește constituirea unui centru de mentenanță pentru sistemele de artilerie reactivă Himars. Planul ar fi ca o companie din industria apărării, Aerostar Bacău, să fie declarată centru de mentenanță pentru sistemele de artilerie reactivă Himars, notează Umbrela Strategică.

În ceea ce privește centrul de mentenanță pentru Himars în România, este un demers în curs. Compania producătoare Lockheed Martin a fost de acord cu acest demers . Ei au ales compania pe care o propun. Noi și Ministerul Economiei urmează să desemnăm centrul de mentenanță în conformitate cu tot ceea ce înseamnă procedură legală”, a declarat Incicaș, pentru Umbrela Strategică.

Deși producerea unor rachete pentru Himars în România nu este încă în discuție, MApN are în vedere producerea altui tip de rachete, Skyceptor. De altfel, ar fi vorba despre o continuare a unui mai vechi proiect, iar părțile implicate, Ministerul Economiei și Raytheon, sunt dispuse să asigure continuitatea.

Șeful Direcției Generale pentru Armamente a precizat că România ar putea să exporte Piranha 5. Este vorba despre un vehiculul de luptă destinat infanteriei, o variantă a celei de-a cincea generații a familiei de vehicule Mowag Piranha.

„Ministerul Economiei este cel care vinde. Acum, ca să putem vinde g to g echipamente trebuie să ținem cont de baza legală de la noi, care se trage din legislația europeană. Înseamnă că trebuie să ai un cumpărător-un guvern și un vânzător –un alt guvern, nu o companie. Ca atare, trebuie fundamentată legislația necesară ca să desfășori acest tip de operație comercială. Există progrese în acest sens”, a mai menționat generalul Incicaș, conform sursei citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite