Primele probleme pe aeroporturile din România după intrarea în Schegen. Cinci persoane anchetate

0
Publicat:

Nici nu am intrat bine în Schengen și au apărut deja incidentele pe aeroporturile din Bucureti și țară. Potrivit poliției de frontieră, în ultimele 48 de ore, mai mulţi cetăţeni străini au fost depistaţi cu acte false, expirate sau care aparțineau altor persoane.

Autoritățile române au intensificat controalele pe aeroporturi. Sursa foto: arhiva
Autoritățile române au intensificat controalele pe aeroporturi. Sursa foto: arhiva

În urma unor controale inopinate efectuate în incinta aeroporturilor de polițiștii de frontieră, cei de la imigrări și jandarmerie , „au fost descoperiți mai mulţi cetăţeni străini care au încercat să intre sau să iasă în/din ţară în baza unor documente false, aparţinând altor persoane sau expirate, ori care se aflau în şedere ilegală pe teritoriul naţional", au transmis autoritățile române într-un comunicat.  În toate cazurile, persoanele au fost preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale.

Marți, 9 aprilie,  poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Henri Coandă București au efectuat un control pe sensul de intrare în ţară, la debarcarea pasagerilor din direcția Atena. „Lucrătorii noștri au legitimat o femeie, care a înmânat pentru control o carte de identitate cu însemnele autorităților din Grecia. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat faptul că documentul prezentat este fals, iar femeia este cetăţean din Siria, solicitant de azil în Grecia. Persoana a fost înapoiată de către compania transportatoare cu care a venit în direcția Atena”, se precizează în comunicat. .

Luni, 8 aprilie, pe același aeroport a fost depistat un bărbat care venea tot din Grecia şi care s-a legitimat cu o carte de identitate emisă de autorităţile din Germania, aparţinând altei persoane. „În data de 08.04.2024, o echipă mixtă formată din poliţist de frontieră, lucrător de la Poliţia Transporturi şi jandarm din cadrul Aeroportului Cluj-Napoca a legitimat în zona publică a terminalului plecări o persoana de sex masculin. Bărbatul a prezentat un paşaport Bangladesh şi un permis de şedere emis de România care era expirat din data de 01.11.2023. Acesta a declarat că intenţiona să călătorească în direcţia Bergamo. Întrucât persoana se afla în ședere ilegală pe teritoriul României, aceasta a fost predată unei echipe din cadrul Inspectoratului pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Cluj pentru luarea măsurilor legale”, precizează autoritățile române.

Tot luni, o echipă operativă de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, formată din polițist de frontieră şi lucrător din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, a depistat în zona terminalului Schengen trei persoane (doi cetăţeni din Bangladesh care intenționau să călătorească în direcția Barcelona și un cetăţean din Pakistan care intenționa să călătorească în direcția Viena) aflate în şedere ilegală pe teritoriul României. Acestea se aflau în posesia permiselor de şedere românești valabile, dar aveau contractele de muncă încetate. Persoanele au fost preluate de o echipă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru dispunerea măsurilor legale", au mai anunțat polițiștii de frontieră. 

Până în acest moment, polițiștii de frontieră au efectuat peste 32.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite