Avertismentul lui Stoltenberg: un eventual succes al Rusiei în Ucraina crește pericolul unei alte invazii

0
Publicat:

Un eventual succes al Rusiei în Ucraina crește probabilitatea unei invazii chineze în Taiwan, a avertizat secreatul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei dezbateri pe teme de securitate la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

„Am efectuat vizite în Japonia şi Coreea de Sud, parteneri apropiaţi ai NATO, iar ei sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ştiu că, cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât devine mai probabil ca Beijingul să folosească forţa”, a subliniat șeful NATO.

În acest context, Stoltenberg a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să aibă o „abordare globală”, chiar dacă este o organizaţie regională, întrucât „lumea este interconectată”.

„Vom rămâne o alianţă regională. Dar regiunea transatlantică se confruntă cu ameninţări globale, securitatea nu mai este regională, ci globală, astfel încât ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia”, a subliniat el.

Stoltenberg a spus că este „important” să fim atenţi la comportamentul Chinei, în special în Marea Chinei de Sud, precum şi la „modul în care încalcă principiile de bază” ale Alianţei, cum sunt democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, „așa cum a făcut în Hong Kong”.

Situație dificilă pentru armata ucraineană

Totodată, secretarul general al NATO a recunoscut marţi că situaţia Ucrainei pe câmpul de luptă este „extrem de dificilă”, dar a apreciat că există „motive de optimism” pentru faptul că a rezistat ca naţiune, iar regimul de la Moscova nu a reuşit să îşi atingă obiectivele.

Potrivit lui Stoltenberg, forţele ruse presează acum pe mai multe fronturi, achiziționează drone din Iran și caută să obțină mai multe muniții și rachete din Coreea de Nord în timp ce manifestă „o toleranţă ridicată faţă de pierderi”.

„Deci, în general, Rusia exercită presiuni puternice. Este un lucru serios şi nu ar trebui să subestimăm niciodată Rusia”, a afirmat şeful NATO.

Motive de optimism

„Există şi motive de optimism”, a adăugat Stoltenberg, menționând că, în ziua lansării invaziei ruse, la 24 februarie 2022, majoritatea experţilor anticipau căderea Ucrainei în câteva zile.

„Asta nu s-a întâmplat. S-a întâmplat contrariul”, a remarcat el, adăugând că, după șocul invaziei, ucrainenii au reușit să contraatace şi să elibereze teritorii, obţinând rezultate importante în Marea Neagră şi posibilitatea de a deschide un coridor către porturile de acolo pentru a continua exporturile de cereale.

În afară de aceste realizări militare, „cel mai important este că Ucraina a supravieţuit ca naţiune independentă şi suverană, ceea ce reprezintă o mare victorie pentru ea”, în timp ce Rusia „a pierdut ceea ce a vrut să obţină prin acest război, şi anume să controleze Ucraina”, a precizat Jens Stoltenberg.

Sprijinul pentru Ucraina „nu este o acțiune de caritate”

Secretarul general al NATO a subliniat că ucrainenii „nu au avut niciodată mai puţină încredere în Rusia” şi îşi doresc să facă parte din Occident, Uniunea Europeană şi NATO. „Şi aceasta este o mare pierdere pentru Rusia”, a declarat el.

Stoltenberg, care s-a întâlnit marţi cu preşedintele Volodimir Zelenski în marja Forumului de la Davos, a cerut în acest context ca aliaţii NATO să continue să ofere sprijin militar Ucrainei. „Nu este o acţiune de caritate”, ci o „investiţie în propria noastră securitate”, a atras atenția el.

„La un moment dat, Rusia va înţelege că plăteşte un preţ prea mare şi se va aşeza la masa (negocierilor, n. red.) şi va fi de acord cu un anumit tip de justiţie”, a apreciat Stoltenberg.

Deocamdată, Vladimir Putin nu plănuieşte pacea, a conchis secretarul general al NATO, citat de agențiile de presă EFE și Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite