Ce ar însemna pentru România și NATO revenirea lui Trump la Casa Albă. Argumentele unui expert român din SUA EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perspectiva ca Donald Trump să câștige alegerile în SUA le dă frisoane europenilor, care se tem de tot ce e mai rău. Expertul în securitate Marius Ghincea spune, într-un interviu pentru „Adevărul”, că în cazul victoriei acestuia există riscul ca SUA să nu se mai implice în susținerea Alianței Nord-Atlantice, situație greu de gestionat și pentru România.

Vor bate din nou palma? Rivalii lui Trump susțin că va ceda Europa Rusiei. FOTO: Profimedia
Vor bate din nou palma? Rivalii lui Trump susțin că va ceda Europa Rusiei. FOTO: Profimedia

Donald Trump nu pare să aibă rival în cursa pentru președinția SUA. Marți, 16 ianuarie, el a pornit ca o rachetă la Iowa, în cursa pentru nominalizarea candidatului republican, cu un avans și mai mare decât avea în sondaje. În schimb, rivalul său, președintele în excercițiu, Joe Biden, se află într-o situație delicată. Potrivit unui sondaj Gallup de la sfârșitul anului trecut, cota de popularitate a liderului Partidului Democrat a ajuns la cea mai joasă cotă, doar 39% dintre americani declarându-și susținerea față de el.

UE se teme de Trump

Popularitatea lui Trump, coroborată cu declinul lui Biden, le dă frisoane liderilor europeni. Deși Donald Trump a mai condus SUA timp de patru ani, fără să scoată țara din NATO, numeroși politologi cred că în următorul său mandat, dacă va fi ales, va pune pe butuci alianța, într-un fel sau altul.

În Uniunea Europeană există temeri serioase că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, Donald Trump fi va decide ieșirea SUA din NATO, fie va decredibiliza Alianța și va refuza să-și onoreze obligațiile.

Unul dintre adepții acestei teorii este comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care susține că ar fi fost martorul unei discuții între Trump cel poreclit și „Morocănosul” și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care fostul președinte i-ar fi spus că nu va ajuta Europa, în cazul unui conflict. Cu totul altceva a spus, marți 16 ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care susține că SUA nu vor părăsi NATO și nu-și vor abandona aliații, indiferent de rezultatul alegerilor din acest an.

Expertul în securitate și politici publice Marius Ghincea predă la Syracuse University, în SUA, şi este cercetător la Institutul Universitar European din Florenţa. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Ghincea explică, din perspectiva sa, ce s-ar putea întâmpla dacă Trump ar obține un nou mandat și în ce măsură ar fi afectată România. Opinia sa e cumva situată între cele ale lui Breton și Stoltenberg. Deși nu crede că SUA vor denunța Alianța Nord-Atlantică, Marius Ghincea e de părere că Donald Trump ar putea să nu-și îndeplinească obligațiile, culminând cu lipsa intervenției în cazul unui ipotetic atac asupra unui stat NATO.

Urmările ar putea fi grave

Efectul principal al revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, chiar fără să decidă retragerea din NATO a Statelor Unite, va fi acela de a crește gradul de incertitudine strategică. Asta va avea un impact imediat asupra funcției de credibilizare a descurajării și asupra funcției de coordonare a securității europene”, susține expertul român.

Urmările ar putea fi cu adevărat grave. Acest lucru ar echivala cu încurajarea Federației Ruse, iar Kremlinul ar putea fi tentat să testeze unitatea alianței, printr-un gest provocator.

„Dacă garanțiile de securitate americane devin incerte, atunci Rusia s-ar putea să vrea să testeze capacitatea de apărare a alianței și cât de credibilă mai este descurajarea NATO, ceea ce riscă să ducă la o confruntare directă NATO-Rusia. Revenirea lui Trump poate afecta iremediabil capacitatea de descurajare a NATO. Totodată, dacă Trump nu mai este interesat să contribuie la securitate europeană, asta înseamnă că europenii nu se vor mai putea baza pe SUA pentru a conduce și coordona securitatea continentului. Asta va duce la reapariția discuțiilor despre autonomie strategică în sfera militară și extinderea PESCO (n.r. - Cooperarea structurată permanentă) este o inițiativă esențială a UE în domeniul apărării)”, mai spune Ghincea.

În atare situație, Uniunea Europeană ar rămâne descoperită. Deși s-a vorbit în ultimii ani de o inițiativă privind înființarea unei armate europene, totul a rămas la stadiul de discuții.

„De făcut propria armată nu se poate, iar de reînarmat și de consturit o bază industrială pentru nevoile militare ar dura 5-10 ani. Dar cu greu poți să înlocuiești efectul de descurajare oferit de garanțiile americane. Și funcția de coordonare a SUA”, adaugă el.

Ce ar însemna pentru România revenirea lui Trump

În ce privește România, țara noastră este printre puținele state NATO care s-au conformat solicitării lui Trump de a aloca cel puțin 2% din bugetul national pentru apărare. Trebuie spus și că, în timpul mandatului lui Donald Trump, relațiile româno-americane nu au avut deloc de suferit. Acum, lucrurile ar putea sta însă puțin diferit, dar nu pentru că Trump sau administrația lui ar avea ceva cu România.

„Incertitudinea privind garanțiile de securitate americane pentru Europa va avea un impact și asupra României, desigur. Descurajarea Rusiei funcționează pentru tot continentul, nu selectiv. Însă România este avantajată de faptul că alocă peste 2% din PIB pentru apărare, deci ar fi scutită de o atitudine negativă din partea unei noi administrații americane. Dar asta nu înseamnă că nu va duce la o șubrezire a securității naționale a României într-un context geopolitic foarte dificil”, apreciază expertul român.

Cât de importantă e prezența americană în Europa

Prezența americană în Europa are trei funcții majore în ceea ce privește arhitectura de securitate a continentului, explică Marius Ghincea.

„În primul rând, prezența americană are o funcție de coordonare în sfera politică și militară pe continent. Influența politică a SUA este elementul cheie pentru coordonarea acțiunilor militare și de securitate în Europa pentru că Washington-ul este singurul care îi poate face pe toți europenii să lucreze eficace și relativ eficient pe teme de securitate”, punctează Ghincea.

Fără americani, europenii s-ar înțelege mult mai greu și le-ar lua mult mai mult timp să inițieze proiecte și acțiuni concrete în sfera militară și de securitate. America este deci liantul care ușurează cooperarea în Europa, subliniază el.

„În al doilea rând, prezența americană are o funcție de credibilizare a descurajării europene față de Rusia. Garanțiile de securitate americane, împreună cu prezența fizică a soldaților americani în Europa, oferă credibilitate strategiilor de descurajare a Federației Ruse. În absența acestor garanții sau chiar a prezenței semnificative americane pe continent, strategiile de descurajare europene nu ar mai fi la fel de eficace”, punctează expertul.

În sfârșit, dar nu mai puțin important, SUA au o tehnologie și o tehnică militară net superioare oricărei țări europene. Fără aceasta, capacitatea europenilor de apărare s-ar reduce enorm.

În al treilea rând, prezența americană are o funcție operațională, în sensul că asigură o infrastructură și resurse de securitate folosite și de restul alianței. Vorbim de tehnică militară, aviatică, de culegere de informații și de planificare strategică pe care doar SUA le are și pe care doar ea și le permite în acest moment. O retragere a SUA ar însemna că această infrastructură nu ar mai fi disponibilă aliaților americani, ceea ce implică că capacitatea europenilor de a opera împreună ar scădea”, încheie Marius Ghincea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite