De când va fi operaţional programul de supraveghere cu brățări electronice în toată ţara. Vor putea fi urmăriţi inclusiv cei plasaţi sub control judiciar

0
Publicat:

Primul proiect legislativ privind introducerea brăţărilor electronice ca dispozitiv de supraveghere a fost depus în 2019, dar legea a devenit operaţională abia din octombrie 2022 şi doar în cadrul unor proiecte-pilot, în anumite judeţe.

Programul de supraveghere electronică a fost extins la nivel naţional. Foto arhivă
Programul de supraveghere electronică a fost extins la nivel naţional. Foto arhivă

Joi, în şedinţa de guvern s-a stabilit că Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică se va aplica la nivel naţional începând cu 1 octombrie 2024.

După ce în urmă cu o lună ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţa că sistemul de monitorizare a agresorilor cu brăţară electronică folosit va fi operaţional în toată ţara începând cu 2025, putând fi extins şi pentru alte tipuri de infracţiuni, nu doar pentru cazurile de violenţă domestică, iată că această dată a fost devansată.

Având în vedere că sunt tot mai multe persoane care trebuie supuse acestui regim, dar care au domiciliul în județe neincluse în program încă, proiectul Ministerului de Interne privind modificarea reglementărilor în privința supravegherii electronice a fost aprobat în şedinţa de guvern din 13 iunie.

Anunţul l-a făcut ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, chiar pe pagina sa de facebook.

„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în ședința de Guvern.

Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor.

Legea 146 din 2021, inițiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Și aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu.

Pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, ”bijuterii judiciare” cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate.

Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, a scris joi Alina Gorghiu pe pagina sa de facebook.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite