Psiholog: „Agresorul va rămâne mereu un agresor”. 40% dintre români nu știu că violența domestică se pedepsește prin lege
0Ultimul studiu național cu privire la violența domestică vine cu cifre îngrijorătoare. 40% dintre români încă nu au aflat că acest tip de comportament se pedepsește prin lege, iar 46% sunt sau au fost victime ale unei agresiuni fizice. Totul, în contextul în care 97% dintre respondenți condamnă astfel de fapte. Psihologul Keren Rosner a explicat pentru „Adevărul” motivele reale care se ascund în spatele acestor cifre.
Deși românii nu sunt de acord cu violența fizică, mulți dintre ei o practică la scară largă și mai ales în familie. Motivul? În conștiința multora acest tip de comportament este un mod de viață, un principiu moștenit și care se propagă ca o boală, peste generații. „Violența în familie vine tot din familie”, a explicat fenomenul psihologul Keren Rosner. „Copiii care trăiesc în familii unde există violență vor perpetua același tip de comportament în propriile lor familii. Băieții devin agresori, iar fetele victime ale agresiunilor. Acestora din urmă li se pare normală o astfel de viață”, a mai precizat specialistul. „Așa au crescut, acestea sunt tiparele mentale care s-au interiorizat. Și consideră acest comportament ca fiind unul normal”.
Vorbim despre un adevărat cerc vicios confirmat și de ultima statistică: potrivit unui studiu național, 97% dintre români condamnă violența fizică, 70% au auzit sau cunosc cazuri de violență domestică, iar 40% nu știu că astfel de fapte sunt pedepsite de lege. Însă, atrage atenția psihologul, victimele abuzului de orice tip ar trebui să știe că pot primi ajutor. „Există instituții ale statului la care pot apela, legi care le protejează, victimele trebuie să știe că au drepturi. De cele mai multe ori ele sunt izolate de familie, prieteni, sunt constrânse de partener să ducă o viață limitată. Nu are cine să le spună cum trebuie să procedeze, nu are cine să le învețe ce anume trebuie să facă, cui să se adreseze și cui să ceară ajutor”.
Este și motivul pentru care doar 4% dintre cei chestionați au acționat în acest sens și au alertat autoritățile. În schimb, 75% dintre cei care asistă la episoade de violență domestică aleg să nu se implice. Motivul? În general, consideră că nu este treaba lor sau că ar putea încălca intimitatea familiei respective. Iar mai mult de jumătate (52%), tratează superficial situațiile tensionate în cuplu, în special dacă partenerii se împacă ulterior.
De ce rămân femeile în relații abuzive
Iar cifrele nu se opresc aici: 10% dintre români au fost sau sunt victimele abuzului domestic. De ce nu ies din aceste relații toxice? Din mai multe motive, explică psihologul. „În primul rând, de teama repercursiunilor, gândul că partenerul va deveni și mai violent. Că se va răzbuna. Apoi, victimele se tem că nu se vor descurca singure, că nu se vor putea întreține. Mai există și acele cazuri în care femeile trăiesc, multe dintre ele, cu speranța că agresorul își va schimba comportamentul. Motivul? Aceștia acționează după un anumit tipar: la început acumulează frustrări, apoi se descarcă prin agresiune, apoi apar regretele și promisiunea că nu vor mai face. Victima este credulă de fiecare dată, deși un agresor nu-și va schimba niciodată comportamentul. Un agresor va rămâne agresor”, a mai precizat psihologul Keren Rosner.
Specialistul a ținut să mai precizeze un aspect: femeile rămân în relații toxice și abuzive și pentru că li se induce ideea potrivit căreia ele ar fi de fapt principalele vinovate pentru tot ce se întâmplă. „Tu m-ai făcut să devin violent, tu ești de vină pentru comportamentul pe care îl am, eu nu-mi doresc să fiu așa dar tu mă obligi, tu ești factorul care mă determină să mă manifest agresiv, tu dacă ai fi altfel, dacă te-ai schimba, eu aș deveni altă persoană. În timp, această idee deformată, eronată, devine pentru femeia abuzată un adevăr absolut. Accepți că tu ești factorul declanșator, tu ai o problemă și nu celălalt. Pentru că tu generezi tot ceea ce ți se întâmplă”.
Pentru majoritatea românilor, mai spun cifrele, violența domestică reprezintă în primul rând agresiune fizică directă, iar 97% dintre respondenți o consideră complet inacceptabilă. În schimb, doar 79% dintre aceștia sunt de părere că violența domestică de orice natură este complet inacceptabilă. Aceasta este definită ca acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial. Astfel, cu cât formele de violență domestică se îndepărtează de latura fizică, publicul tinde să adopte o abordare mai indulgentă în judecarea acestora. „Deși victimele trăiesc într-o terioare continuă indiferent de abuzul la care sunt supuse”, mai spune psihologul.
Violența domestică nu ține cont de statutul social
Studiul mai scoate în evidență un aspect: percepția românilor asupra familiei din perspectiva raporturilor de forță. 60% dintre cei chestionați consideră că bărbatul conduce familia și uneori e nevoie să fie mai ferm. Psihologul consideră că acest tip de comportament este mult mai bine mascat în familiile cu un anumit statut social. „Violența domestică nu ține cont de nivelul intelectual sau statutul social. Poate apărea în orice familie. Iar în familiile de intelectuali, cu o condiție socială înaltă acest comportament este parcă și mai virulent, și mai bine mascat de ambii parteneri. Iar asta pentru că imaginea socială contează pentru ei foarte mult. Agresorul are un comportament dual, la fel și victima”, explică specialistul.
Abuzul de alcool este considerat cea mai mare cauză a violenței domestice (35%), urmat de infidelitate (28%). „Factorii declanșatori ai comportamentului agresiv sunt propriile traume ale agresorului. Convingerile lui disproporționate, comportamentul total nepotrivit..”, mai spune psihologul.
În privința eradicării violenței domestice, 90% dintre participanții la sondaj consideră că poliția e cea care trebuie să intervină în astfel de cazuri, iar legile aspre și informarea publicului sunt cele mai importante mecanisme pentru reducerea fenomenului. „Dacă victimele, cele mai multe dintre ele, nu-și cunosc drepturile, agresorii știu că ar putea fi pedepsiți de lege. Vorbim despre acte de violență și oricine cu un astfel de comportament știe că există consecințe. Însă tocmai pentru că agresorul are acel sentiment al puterii absolute, pentru că își manipulează și-și domină victimele el se simte în siguranță, ca și cum nimic nu-l poate atinge. Își terorizează victima în așa fel încât să se asigure că aceasta nu va face nici un demers prin care să-i divulge comportamentul”, a mai declarat psihologul Keren Rosner.