Pedeapsa primită de un bărbat care și-a bătut iubita până i-a rupt splina. Faptele penale în domeniul violenţei domestice, tot mai multe

0
Publicat:

Gelozia i-a luat mințile unui bărbat care și-a bătut iubita fără milă. În urma loviturilor puternice primite, femeia a acuzat dureri puternice la abdomen. Transportată de urgență la spital, medicii au fost nevoiți să îi extirpeze splina.

Bărbat condamnat pentru violență în familie Foto: Arhivă Adevărul
Bărbat condamnat pentru violență în familie Foto: Arhivă Adevărul

Bărbatul, care locuiește în municipiul Pitești, a fost găsit vinovat de instanță pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie. Pe 17 mai 2024, Curtea de Apel Pitești i-a respins apelul și l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Conform procurorilor, bărbatul, în vârstă de 52 de ani, și-a agresat concubina, pe fondul geloziei, după ce a surprins-o vorbind la telefon cu un coleg de serviciu. În urma discuțiilor în contradictoriu dintre cei doi, acesta a început să o lovească, până când femeie a căzut la podea. Incidentul s-a petrecut pe 18 august 2022, în jurul orelor 23.30.

În urma loviturilor puternice primite, femeia a acuzat dureri puternice la nivelul abdomeniului. Văzând starea gravă în care se află, agresorul a apelat, în cele din urmă, la 112. La fața locului a ajuns un echipaj de ambulanță care a preluat-o pe femeie și a transportat-o la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Victima a ajuns direct pe masa de operație, fiindu-i extirpată splina.

Polițiștii au deschis în urma acestui caz un dosar penal. La câteva luni de la săvârșirea faptei, în octombrie 2022, inculpatul a fost trimis în judecată pentru violență în familie.

A agresat-o fizic pe concubina acestuia, trăgând-o de păr și lovind-o de mai multe ori cu picioarele în zona abdomenului, iar ca urmare a loviturilor primite persoana vătămată a suferit leziuni traumatice ce se cuantifică din punct de vedere medico-legal prin 40-45 zile de îngrijiri medicale, leziuni reprezentate de ruptură de splină cu hemoperitoneu, suferind o intervenție chirurgicală de splenectomie(extirparea acestui organ), totodată aceste leziuni traumatice punând în primejdie viața persoanei vătămate”, se arată în rechizitoriu.

Recent, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat definitiv pe inculpat la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind stabilit un termen de supraveghere de patru ani. Bărbatul a fost obligat și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei Icoana sau Primăriei Tufeni din județul Olt. 

Persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în cursul procesului penal. S-a constatat, însă, că fapta săvârşită de inculpat a creat un prejudiciu material în patrimoniul părţilor civile Spitalul Județean de Urgență Pitești şi Serviciul de Ambulanţă Județean Argeș, constând în costuri aferente medicamentelor, materialelor sanitare și investigațiilor medicale. Astfel, instanța a stabilit ca inculpatul să plătească spitalului daune materiale în cuantum de 5505,99 lei și 229,62 lei către Serviciul de Ambulanţă.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: „Peste 100.000 de fapte de violență domestică au fost sesizate anul trecut”

Luni, 20 mai, s-a desfășurat la Palatul Parlamentului reuniunea internaţională cu tema „Violența Domestică - o vulnerabilitate pentru societatea actuală?!”, având ca scop analiza fenomenului violenţei domestice în societatea actuală. Organizatorul evenimentului a fost Asociaţia D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Asociația D.A.R. a remarcat o creştere a încrederii în autorităţile statului pe sectorul privind stoparea violenţei domestice. În primele trei luni ale anului 2024, au fost emise 2.945 de ordine de protecţie provizorii, 1.178 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. „În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 28.838 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 14.479 în mediul urban şi 14.359 în mediul rural”, potrivit Asociației D.A.R. 

Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice este în creștere în acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

În ultimii 6 ani au fost peste 288.000 de plângeri pentru violență domestică și violuri în cuplu. Peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate numai pentru anul trecut… Iar statistica pe anul în curs ne arată că situația rămâne gravă. În primele 3 luni din 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 2,4%, faţă de primele 3 luni ale anului trecut, de la 13.307 la 13.628. Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 2.507 sunt bărbați, 9.641 femei, iar 2.262 minori", a fost mesajul transmis de Alina Gorghiu, ministrul Justiției cu ocazia evenimentului.

Conform unui studiu realizat anul acesta de Salvați Copiii, unul din zece copii mărturisește că este victima acestei forme de violență.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite