Mesajul FADERE pentru Zelenski: „Românii din Cernăuți și Odesa au dreptul fundamental de a-și studia limba maternă“

0
Publicat:

Drepturile românilor din Ucraina trebuie să se afle pe agenda întâlnirii dintre președintele Ucrainei și omologul său român, atrage atenția Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE). Aceasta aduce în atenție o serie de chestiuni esențiale pentru comunitatea românească din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vine în România FOTO EPA EFE
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vine în România FOTO EPA EFE

"Românii din zona Cernăuți și Odesa au dreptul fundamental de a-și studia limba maternă, limba română. Această limbă reprezintă o parte inestimabilă a identității lor culturale și trebuie să fie protejată și promovată. De aceea, FADERE solicită ca pe agenda discuțiilor dintre Președintele Ucrainei și Președintele României să se regăsească și această problemă importantă, iar drepturile culturale ale românilor din Ucraina să fie respectate și apărate cu fermitate.

De asemenea, suntem profund îngrijorați de persecuția preoților și pastorilor care desfășoară slujbe în limba română în Ucraina. Libertatea religioasă este un drept fundamental și, în spiritul toleranței și al respectului reciproc, solicităm cu tărie încetarea imediată a acestor persecuții și asigurarea libertății de exprimare și practicare a religiei în limba maternă.

Diaspora continuă să fie un sprijin umanitar semnificativ pentru Ucraina 

Este important de menționat că românii din diaspora au fost și continuă să fie un sprijin umanitar semnificativ pentru Ucraina, în special în momentele dificile pe care le-a traversat țara. FADERE încurajează și susține acest efort continuu de solidaritate și ajutor umanitar și rămâne alături de Ucraina în aceste timpuri.

În concluzie, FADERE își exprimă speranța că întâlnirea dintre Președintele Ucrainei și Președintele României va reprezenta o oportunitate importantă de a aborda aceste chestiuni și de a promova pacea, toleranța și drepturile omului în regiunea noastră", se arată în comunicatul transmis de FADERE.

Zelenski a ajuns în România. „Un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi“. Fără discurs în Parlament

Volodimir Zelenski a ajuns în România, urmând să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu şefii Parlamentului. Deşi era în program, preşedintele ucrainean nu va mai susţine discursul în Parlament, din cauza agendei încărcate, potrivit surselor Adevărul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite