Marcel Ciolacu, la întrevederea cu secretarul general al ONU: „Diplomația e oricând preferabilă armelor”

0
Publicat:

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul unei întrevederi cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, că România „iubește pacea și crede în negociere pentru soluționarea conflictelor”.

Marcel Ciolacu și secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Antonio Guterres. Foto Facebook/ Guvernul României

Temele principale abordate în cadrul întâlnirilor dintre premierul României și secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres și Dennis Frances, președintele Adunării Generale a acestui for au fost: necesitatea consolidării ordinii internaționale bazate pe norme, cu ONU în rol central, urmările agresiunii militare ruse Ucraina, securitatea alimentară globală și conflictul din Fâșia Gaza.

Susținem leadership-ul și viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv și eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare și generațiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esențiale și bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil și durabil”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii cu Antonio Guterres. 

„O pace care să nu răsplătească agresorii”

În cadrul reuniunii, premierul a transmis că România susține cu tărie eforturile de reformare a ONU și a declarat că anul 2024 va fi important pentru organizația mondială, mai ales din perspectiva necesității de a asigura un rezultat ambițios al Summit-ului Viitorului, test extrem de important în ceea ce privește capacitatea statelor membre de a coopera eficient. 

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, prim-ministrul a indicat că România susține Formula pentru Pace, care constituie un cadru unic pentru o pace cuprinzătoare, echitabilă și de durată în Ucraina, și va continua să ofere sprijin pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua țară cea mai afectată din regiune. 

Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagrații mondiale ale secolului trecut, cu multă suferință și pierderi grele, România iubește pacea și aspiră la soluționarea tuturor divergențelor de interese între țările lumii pe calea dialogului și negocierii. Diplomația e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”, a mai adăugat Ciolacu 

În legătură cu conflictul din Fâșia Gaza, premierul a ținut să-l felicite pe Guterres pentru rolul avut în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, și-a exprimat aprecierea pentru acțiunile personalului ONU care, în pofida riscurilor cu care se confruntă, oferă în continuare asistență populației palestiniene și a transmis condoleanțe pentru decesele înregistrate în rândul acesteia.

„Respectarea dreptului internațional” 

 „Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situație din Israel și Fâșia Gaza, bazată în mod esențial pe apelul la respectarea dreptului internațional și a dreptului umanitar internațional”, a mai ținut să transmită oficialul român, precizând faptul că principalele obiective în acest caz, din perspectiva României, ar trebui să fie prevenirea deceselor în rândul civililor, îmbunătățirea situației umanitare din Fâșia Gaza, eliberarea cât mai rapidă și necondiționată a ostaticilor, prevenirea unei contagiuni regionale a conflictului și crearea unui orizont politic care să conducă la punerea în aplicare a soluției celor două state.

Pe de altă parte, Antonio Guterres a ținut să felicite România pentru contribuția majoră pe care a avut-o în ajutorarea refugiaților ucraineni și în prevenirea unei crize alimentare globale, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către piețele mondiale. 

Totodată, a menționat și mobilizarea de ajutoare umanitare românești pentru civilii din Gaza și a adus în atenție potențialul României în redresarea situației din regiune prin relațiile de prietenie pe care le are atât cu Israelul, cât și cu statul palestinian. 

Alte teme abordate în cadrul întrevederilor cu Antonio Guterres și Dennis Frances au fost: Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, consolidarea prezenței ONU în România ca răspuns la ofensiva Rusiei în Ucraina, precum și rolul activ al țării noastre în demersurile ONU pentru pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului.

La sfârșitul întâlnirilor avute la sediul ONU, prim-ministrul a semnat în Cartea de semnături a ONU și a vizitat Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, pentru a se întâlni cu reprezentanții corpului diplomatic care activează în cadrul acesteia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite