Începe războiul între palate. Prima dispută: cazul ambasadorului Muraru

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a continuat criticile la adresa ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru (fost consilier prezidențial), fiind sugerată rechemarea din funcție, demers unde Klaus Iohannis are ultimul cuvânt.

Ciolacu se așteaptă la o rechemare a lui Muraru. Decizia ține de Iohannis FOTO Inquam/Colaj
Ciolacu se așteaptă la o rechemare a lui Muraru. Decizia ține de Iohannis FOTO Inquam/Colaj

Exprimarea publică a unei nemulțumiri legate de faptul că nu a fost inclus în echipa lui Ciolacu la întâlnirile din Statele Unite ale Americii a dus la inflamarea spiritelor între Andrei Muraru, consilier timp de 7 ani al lui Klaus Iohannis, apoi trimis în cea mai importantă țară din punct de vedere strategic, și premierul României. În timp ce Muraru n-a mai ieșit public, premierul l-a taxat în mai multe intervenții pe ambasador.

Întrebat dacă a apucat să vorbească cu președintele României de situația lui Muraru, Ciolacu a precizat: „Nu am apucat să vorbim. Singurul lucru pe care l-am făcut, cum este și normal, am stat de vorbă cu doamna ministru Odobescu, care este membră a Guvernului României. Vă rog frumos, cred că vorbim prea mult despre acest subiect şi prea mult despre un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o”.

A sărit etapele și „s-a făcut de râs“

Apoi, șeful Guvernului a continuat: „De obicei în viață, ca de multe ori și în politică, și în diplomație, când urci, sărind anumite etape, la un nivel prea mare, de obicei vine un moment când te faci de râs”. Ce nu a zis Marcel Ciolacu este că Muraru a fost propulsat în funcție, fără prea mari legături cu diplomația (inclusiv în funcția de consilier prezidențial a fost responsabil de cooperare acu autoritățile locale și centrale din România).

Un rol esențial în procedura numirii și rechemării de ambasadori îl are șeful statului. Ministerul Afacerilor Externe, prin titularul de portofoliu, solicită numirea sau rechemarea de ambasadori, iar președintele României, în acest caz Klaus Iohannis, are dreptul constituțional (articolul 91, alineatul 2) privind semnarea decretelor de acreditare sau de rechemare.

La nivel de partide, PSD s-a încolonat în spatele lui Ciolacu, în timp ce liberalii iau partea lui Muraru, considerând că ar fi trebuit să fie în echipa premierului, deși șeful Guvernului era însoțit de ministra Luminița Odobescu (Externe). De altfel, surse liberale au precizat pentru „Adevărul” că Muraru încă se bucură de susținere din partea Cotroceniului. Potrivit informațiilor „Adevărul”, conform punctajului de partid, liberalii au primit indicația ca la eventuale atacuri la adresa lui Muraru și a temei rechemării, ei să răspundă că PNL a fost un partener corect și nu a cerut schimbarea din funcție a lui Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, după ce social-democratul și liderul AUR, George Simion, s-au jignit, cu cuvinte greu de reprodus, în plenul Parlamentului.

Impas pe rechemare în trecutul recent

Nu e prima dată când un important lider politic solicită rechemarea în țară a unui ambasador, iar șeful statului decide să-l ignore. În septembrie 2018, Liviu Dragnea, care controla un partid aflat la peste 45%, a cerut rechemarea în țară a lui George Maior, la acea vreme tot ambasador al României în Statele Unite ale Americii, iar Meleșcanu afirma în mai 2019 că solicitarea e pe masa preşedintelui. Maior a fost însă rechemat în țară doar în februarie 2021.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite