Mărturii în fața ONU despre atrocitățile comise de Hamas împotriva femeilor în timpul atacului din 7 octombrie. Reacția vehementă a lui Netanyahu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat dur organizațiile pentru drepturile femeilor pe care le acuză că nu au reacționat în fața atrocităților comise împotriva femeilor de gruparea islamistă palestiniană în timpul atacului sângeros de la 7 octombrie. La o reuniune ONU care a avut loc luni la New York și la care au participat aproximativ 800 de persoane, inclusiv diplomați din zeci de țări, au fost vizionate înregistrări video din interviurile poliției cu echipele de salvare care au descris mutilarea genitală a victimelor și împușcături în zona sânilor.

Teroriștii Hamas s-au filmat ucigând civili și plimbând femei moarte ca pe trofee FOTO Arhivă
Teroriștii Hamas s-au filmat ucigând civili și plimbând femei moarte ca pe trofee FOTO Arhivă

„Am aflat, și ați aflat și voi, despre abuzuri sexuale și incidente de viol brutal", a declarat el la o conferință de presă, înainte de a-și exprima revolta față de grupurile activiste care au rămas în mare parte tăcute cu privire la atrocitățile sexuale săvârșite de Hamas, a relatat israelhayom.com.

"Unde naiba sunteți?", s-a adresat Netanyahu organizațiilor pentru drepturile femeilor precizând că a auzit personal mărturii despre aceste atrocități de la ostaticii eliberați grupare în cadrul armistițiului de o săptămână pe care ambele părți au refuzat să-l mai prelungească.

ONU a ascultat relatări despre violențele sexuale din timpul atacurilor din 7 octombrie ale Hamas, în cadrul unei reuniuni în care vorbitorii au criticat dur atât activiștii pentru drepturile femeilor, cât și oficialii ONU pentru că nu fac mai mult pentru a investiga sau condamna aceste crime, relatează The Guardian.

Oficiali israelieni și lucrători din prima linie, politicieni americani de rang înalt și activiști din ambele țări au luat cuvântul la reuniunea de luni, organizată parțial de Sheryl Sandberg, fost director executiv al Meta.

Hamas neagă faptul că luptătorii săi au comis violențe sexuale, iar în acest sens Sandberg s-a întrebat dacă lumea ar trebui să-i creadă pe ei sau „pe femeile ale căror trupuri ne spun cum și-au petrecut ultimele minute din viață", și a cerut o "anchetă completă și corectă" din partea ONU.

Președintele american Joe Biden a denunțat aceste violențe sexuale, făcând apel la întreaga lume să le condamne "fără echivoc" și "fără excepție".

„Relatări despre femei violate - violate în mod repetat - și despre corpurile lor mutilate în timp ce erau încă în viață - despre cadavre de femei profanate, despre teroriștii Hamas care provoacă cât mai multă durere și suferință femeilor și fetelor și apoi le ucid", a declarat Biden la o strângere de fonduri pentru campanie în Boston. „Este îngrozitor".

Într-un comunicat pe canalul său Telegram, mișcarea Hamas a denunțat declarațiile lui Biden drept acuzații false și l-a acuzat că se alătură efortului Israelului de a acoperi crimele de război din Gaza comise cu sprijinul SUA.

Mărturii despre mutilări și violențe sexuale brutale

La o reuniune ONU care a avut loc luni la New York și la care au participat aproximativ 800 de persoane, inclusiv diplomați din zeci de țări, au fost vizionate înregistrări video din interviurile poliției cu echipele de salvare care au descris mutilarea genitală a victimelor și împușcături în zona sânilor. O supraviețuitoare a masacrului de la locul festivalului Supernova a dezvăluit că a fost martoră la un viol în grup.

Doi salvatori israelieni s-au adresat personal la ONU. Simcha Greinman, care a colectat rămășițele victimelor de la locurile atacurilor, a descris corpul unei femei, dezbrăcat de la brâu în jos, aplecat peste un pat.

Cadavrul avea atașată o grenadă, ascunsă în mâna femeii, a adăugat el. Printre cadavrele pe care le-a recuperat se aflau două persoane care suferiseră mutilări genitale, una dintre ele, o femeie, având "cuie și diferite obiecte" în organele genitale, iar cealaltă era atât de mutilată încât „nici măcar nu am putut determina dacă este bărbat sau femeie".

Shari Mendes, un arhitect care pregătește cadavrele pentru înmormântare, a declarat că șeful ei de echipă „a văzut mai multe soldați de sex feminin care au fost împușcați în zona genitală, în părțile intime, în vagin sau în sâni. Aceasta părea a fi o mutilare genitală sistematică a unui grup de victime”.

Senatorul Kirsten Gillibrand a relatat despre o înregistrare video în care se vede o pată de sânge între picioarele unei adolescente ostatice, vizibilă la momentul în care era târâtă dintr-un Jeep în Gaza, la scurt timp după ce a fost răpită, ca fiind o dovadă de agresiune sexuală, și s-a alăturat altor vorbitori care au cerut activiștilor să condamne Hamas.

"Când am văzut lista organizațiilor pentru drepturile femeilor care nu au spus nimic, aproape că m-am sufocat. Unde este solidaritatea?", a spus ea în cadrul reuniunii.

O comisie de anchetă a ONU care investighează crimele de război de ambele părți ale conflictului dintre Israel și Hamas a declarat că se va concentra asupra violențelor sexuale comise de Hamas în atacurile din 7 octombrie asupra Israelului și că urmează să lanseze un apel pentru a aduna probe, a relatat Reuters săptămâna trecută.

Cu toate acestea, activitatea sa va fi probabil îngreunată de faptul că Israelul nu a cooperat cu comisia, pe care o acuză de părtinire antiisraeliană.

Meni Binyamin, șeful Unității de investigare a crimelor internaționale din cadrul poliției israeliene, a declarat că „zeci„ de femei și un număr de bărbați au fost violați de militanții Hamas.

„Investigăm infracțiuni sexuale împotriva femeilor și bărbaților, comise de teroriștii Hamas", a declarat Binyamin într-un interviu acordat cotidianului The New York Times. „Au existat incidente violente de viol, cele mai extreme abuzuri sexuale pe care le-am văzut, atât asupra femeilor, cât și asupra bărbaților. Vorbesc despre zeci de cazuri”, a precizat el.

El a menționat autopsii, dovezi medico-legale și mărturisiri ale luptătorilor Hamas capturați, precum și mărturii, înregistrări video și imagini ale atacului. El a subliniat că nu poate face alte comentarii cu privire la o anchetă în curs de desfășurare.

Un număr de incidente de agresiune sexuală și viol din 7 octombrie au fost documentate de înregistrări de pe camerele corporale ale luptătorilor Hamas, de camerele de supraveghere, materiale încărcate pe rețelele de socializare, precum și de fotografiile și înregistrările video realizate de civili și de primii respondenți, potrivit mai multor persoane implicate în analizarea înregistrărilor. Mărturiile supraviețuitorilor și martorilor, mulți dintre ei de la festivalul Supernova, relatează despre femei violate înainte de a fi împușcate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite