Mai poate câștiga Ucraina războiul? Generalul român decorat de SUA răspunde la întrebarea ce dă fiori

0
Publicat:

Ucraina se află într-o situație dificilă pe front, chiar dacă a oprit pentru moment înaintarea trupelor ruse la Harkov, perspectivele nu sunt cele mai bune. Generalul (r) Dan Grecu explică, pentru „Adevărul”, care ar fi cheia câștigării războiului și de ce armele sofisticate nu reprezintă o garanție.

Polonia a refuzat să doneze Ucrainei un sistem Patriot. FOTO: Profimedia
Polonia a refuzat să doneze Ucrainei un sistem Patriot. FOTO: Profimedia

Războiul din Ucraina e departe de a fi decis, chiar dacă Rusia are mai multe atuuri, iar superioritatea sa este evidentă. O spune generalul Dan Grecu (r), ofițerul român decorat de SUA și NATO în Irak și Afganistan și care a fost prezent în mai multe puncte fierbinți pe Glob. Experiența sa internațională este reliefată cel mai bine prin cele trei misiuni în afara teritoriului național ca observator militar în Misiunea ONU din Etiopia și Eritreea, șef al Echipei Naționale la Comandamentul Central American pentru operațiile din Irak și Afganistan și șef al Echipei Române de Legătură la Comandamentul Regional Sud al ISAF din Kandahar, Afganistan. 

Generalul a acceptat provocarea „Adevărul” și a abordat un subiect delicat: șansele Ucrainei de a câștiga războiul într-un moment în care invadatorii ruși pun presiune pe front. 

Vestea proastă este că Federația Rusă are resurse net superioare Ucrainei pe aproape toate planurile. Acest lucru nu înseamnă însă automat că vor și câștiga războiul, dar poate înclina decisiv situația.

„Intrat în al treilea an, războiul ruso-ucrainean arată, între altele, rolul resurselor în susținerea conflictului. Din perspectiva efectivelor, este evident că statul agresor are o resursă umană superioară. Dacă la momentul invaziei Ucrainei rușii aveau undeva la 130 mii de militari angajați pe front, în prezent numărul trupelor ruse prezente în teritoriile ocupate, implicit angajate în luptă, sunt în jur de 400 mii, ceea ce depășește generos numărul apărătorilor. La acestea se mai adaugă, în prezent, forțe neangajate situate în apropierea graniței cu Ucraina în regiunile Belgorod și Kursk, dar și în Belarus, acestea din urmă fiind probabil folosite ca «amenințare potențială» în măsură să mențină forțe ucrainene de apărare la granița de nord”, explică generalul Grecu.

De altfel, din start rușii beneficiază inclusiv de o resursă umană net superioară. Ucraina are o populație de 38 de milioane, însă cel puțin un sfert dintre ucraineni au părăsit țara după izbucnirea războiului, iar unele surse estimează chiar un exod mai mare. Spre comparație, Rusia are o populație de 144,2  milioane de oameni, dar și alte resurse enorme. 

„Dacă luăm în considerare și modul în care progresează mobilizarea în cele două țări, vedem noi perspective: președintele Zelenski, care viza mobilizarea a până la 300 mii luptători are probleme serioase în atingerea obiectivului, în timp ce de partea cealaltă, rușii propun 400 mii de militari sub contract, concomitent cu încorporarea pentru serviciul militar obligatoriu, doar în sesiunea de primăvară, a 130 mii tineri care, la rândul lor, pot fi contractați la sfârșitul stagiului obligatoriu”, adaugă el.

Ce înseamnă o victorie asupra Rusiei

O veste proastă pentru ucraineni este că până și înfrângerea Rusiei este greu de definit, iar mulți analiști cred că și în scenariul, puțin probabil, în care Ucraina ar câștiga, Moscova ar redeschide ulterior ostilitățile.

„În același timp este necesar să stabilim ce ar înseamnă învingerea Rusiei. De la declanșarea conflictului și până în prezent s-a tot vorbit de învingerea Rusiei, dar nimeni nu a definit ce înseamnă asta. O victorie asupra Federației Ruse ar însemna, din perspectivă ucraineană, eliberarea teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea, dar asta nu ar însemna înfrângerea Rusiei. Chiar dacă acest obiectiv s-ar realiza, lucru puțin probabil în condițiile actuale, ba chiar aproape imposibil, nimic nu garantează că Rusia nu ar relua atacul cu aceleași obiective și consecințe împotriva unei Ucraine vlăguite și secătuite de resurse”, avertizează generalul Grecu.

Generalul Dan Grecu
Generalul Dan Grecu

El amintește și alți factori care ar putea, dacă nu să fie decisivi, să conteze enorm în ecuația războiului. O eventuală victorie a republicanilor peste Atlantic ar putea să însemne începutul sfârșitului pentru Kiev.

„Ucraina este total dependentă de sprijinul extern pe care l-a și primit într-o mare măsură în primii doi ani de conflict. Scurtcircuitul american, datorat în primul rând dezbaterilor interne, a afectat evident capacitățile de apărare ucrainene cu efectele pe care le vedem. La acesta s-a adăugat și incapacitatea europenilor de a compensa golul lăsat de americani. Legislativul american a aprobat ajutorul de 60,8 miliarde dolari pentru Ucraina, Pentagonul declarând că sunt îndeplinite condițiile pentru ca partea fizică a acestuia, adică ceea ce înseamnă armament și muniții, să ajungă rapid la destinatar”, arată înaltul ofițer.

Întrebarea care bântuie: a venit la timp ajutorul pentru Ucraina?

O discuție importantă este dacă acest ajutor nu vine prea târziu. „Este târziu? Evident că mult mai târziu decât ar fi dorit ucrainenii să intre în posesia lor, mai ales având în vedere că în ultimele luni forțele ruse au avansat pe câmpul de luptă, așa că ajutorul primit va putea ajuta doar la stoparea avansării acestora și asta doar dacă ecartul de timp până la livrare va fi unul extrem de scurt. Totuși, trebuie evidențiat că trimiterea pe front a unor sisteme superioare, așa cum s-a întâmplat deja cu sistemele ATACMS cu bătaie lungă va constitui o oportunitate pentru apărători să tempereze elanul rușilor”, subliniază generalul.

În opinia sa, nu există nicio armă miraculoasă care s-ar putea dovedi decisivă. Cheia victoriei într-o ecuație complicată nu se rezumă la armament, spune generalul Dan Grecu.

„Nu există o armă miraculoasă care să decidă soarta războiului, deși aici adepții puterii nucleare mă vor contrazice, invocând precedentul Hiroshima. Întotdeauna rezultatul final este dat de rezultanta combinării inteligenței și forței umane cu sistemele de armamente și arme la dispoziție care, împreună, contribuie la atingerea unui obiectiv parțial sau a scopului final, victoria”, punctează el.

În aceste condiții, este de așteptat ca ajutorul occidental destinat Kievului să crească și mai mult în următoarele luni. Astfel, războiul va continua mai mult ca sigur, în condițiile în care  niciuna dintre cele două beligerante nu pare să aibă forța să-și îngenuncheze, în următoarele luni, inamicul.

„Totuși, este evident că în primul rând forțele ucrainene au nevoie de muniție pentru toate categoriile de armamente dar în primul rând pentru artileria terestră, de capabilități de apărare antiaeriană (sisteme și muniții), de mijloace de război radio-electronic pentru contracararea dronelor și într-un final de propria aviație de luptă. Mai mult ca sigur ca acestea sunt avute în vedere atât de către Statele Unite, cât și de membrii grupului de contact de la Rammstein, informațiile existente vorbind, între altele, de o suplimentare a numărului de sisteme Patriot, livrabile în scurt timp, de inițiativa cehă privind proiectilele cal. 155 mm – minimum 300 mii bucăți urmând a fi livrate în iunie, iar lista va fi cu certitudine completată atât prin ajutorul american, după cunoștințele mele cel mai mare acordat unui stat în întreaga istorie, cât și al celorlalți donatori”, încheie generalul Dan Grecu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite