Lucian Bode: „Principiile UE au fost călcate în picioare astăzi. Rusia se bucură“

0
0

Ministrul de Interne Lucian Bode este de părere că votul Austriei împotriva aderării României la spațiul Schengen este o decizie profund nejustă pentru România și cetățenii ei. Însă, a spus el, nu este prima nedreptate la care a fost supusă România de-a lungul istoriei sale.

FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

„Principiile Uniunii Europene au fost astăzi călcate în picioare“, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode, după ce aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă în Consiliul JAI.

În îndelungata sa istorie, mai spune ministrul, „României i s-au făcut nedreptăți. La multe, a pus umărul Rusia. Acum, se mai bucură de încă o nedreptate care i se face României“, consideră Bode.

„E un moment de cumpănă nu pentru România, ci pentru UE în ansamblul ei. Astăzi, am fost din nou martorii principiilor care stau la baza UE au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru și mă refer la Austria. 

Austria este singura țară care s-a opus aderării României la spaţiul Schengen după ce, așa cum bine știți, în luna februarie a acestui an a confirmat că susține aderarea României la spaţiul Schengen. Ulterior, pe 18 noiembrie, Austria a declarat că nu mai susține aderarea la spaţiul Schengen, iar astăzi a respins adoptarea deciziei propusă de președinția cehă.

Este o decizie injustă în primul rând pentru România și cetățenii români care au dovedit în toți aceștia ani un atașament profund pentru uniune, pentru consolidarea proiectului european și pentru cooperare deschisă și loială cu toți partenerii europeni.

În al doilea rând, este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite“, a spus ministrul de Interne.

Din punctul său de vedere, decizia de astăzi este una care afectează credibilitatea noastră a tuturor, ca uniune de reguli și principii. „Este total inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului sau mai bine zis la sfârșitul procesului“.

Bode a mai spus că „Problemele cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. România nu poate fi sancționată pentru situația internă din Austria“.

„Unii «actori» non UE se pot bucura. În îndelungata sa istorie, României i s-au făcut multe nedreptăți. De cele mai multe ori, la realizarea acestora, a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia este pe cale să se mai bucure încă o dată de încă o nedreptate care i se face României“, și-a încheiat declarația ministrul Bode.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă în Consiliul JAI, după ce Austria şi Olanda au votat împotriva. Olanda a motivat votul prin faptul că România a fost cuplată cu Bulgaria în cadrul procedurii, guvernul olandez opunându-se, de fapt, doar includerii Bulgariei.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri