De ce s-a opus Bulgaria decuplării de România. „S-au comportat mizerabil. Au votat împotrivă rânjind”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Rareş Bogdan susţine că Bulgaria a votat împotriva decuplării de România, considerându-se discriminată. Potrivit Digi24, guvernul de la Sofia ar fi fost deranjat de faptul că reprezentanţii executivului de la Bucureşti s-au exprimat în favoarea decuplării dosarelor.

Bulgaria a votat împotriva decuplării de România FOTO Shutterstock
Bulgaria a votat împotriva decuplării de România FOTO Shutterstock

Nemulţumirea bulgarilor ar fi pornit de la afirmaţiile lui Lucian Bode, potrivit cărora România este dispusă la orice compromis, chiar dacă am pornit la drum împreună cu Bulgaria. Guvernului de la Sofia i s-ar fi propus un calendar separat de România, însă a refuzat, arată sursa citată. Analizarea celor două state împreună a dus la un vot negativ al Olandei, care a menţionat că opoziţia este doar faţă de Bulgaria.

Olanda a spus că suntem nevoiți să votăm împotriva României și Bulgariei că avem o problemă cu Bulgaria, vă rog decuplați România de Bulgaria. România a acceptat acest lucru, și a solicitat vot. Însă, din păcate, în momentul respectiv Bulgaria s-a comportat mizerabil și a votat împotriva decuplării rânjind”, a declarat Rareș Bogdan pentru Digi FM.

Prima măsură va fi dialogul constructiv. Noi credem că sunt încă oportunități în această direcție. Rămânem deschiși la dialog și pregătiți pentru a face tot ceea ce este necesar pentru a-i convinge pe partenerii noștri că Bulgaria suntem gata să fim membri de încredere în Schengen. Dacă aceste dialog nu va fi atât de constructiv pe cât ne așteptăm noi, este posibil să ne gândim și la contramăsuri", a afirmat ministrul de Interne bulgar, după decizia Consiliului JAI, potrivit Digi.

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrare două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei. Olandezii au explicat în minută că susțin țara noastră, dar votul a fost comun.

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, a precizat, după Consiliul JAI: „Mă adresez cetățenilor României și Bulgariei. Voi meritați să fiți membri deplini în Schengen, să aveți acces în zona de liberă circulație Schnegen. Aveți susținerea puternică a majorității statelor membre ,a președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene. Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu românii și bulgarii.  Vom continua să facem pași în continuare,  Sunt convins că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea (...) Când vorbim de Bulgaria și România, nu suntem uniți, iar asta ne face slabi”, în timp ce reprezentantul Cehiei, stat care asigură preşedinţia Consiliului UE, a afirmat că decuplarea nu a putut fi făcută din punct de vedere legal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite