Forțele Navale își cumpără vânătoare de mine și submarine

0
Publicat:

MApN a cerut Parlamentului aprobarea preliminară pentru demararea a trei programe majore de înzestrare care au o valoare de cel puțin 100 de milioane de euro, așa cum prevede legea aflată în vigoare. 

Navale purtătoare de rachete sunt relativ noi și pot fi rapid modernizate FOTO Forțele Navale Române
Navale purtătoare de rachete sunt relativ noi și pot fi rapid modernizate FOTO Forțele Navale Române

Concret, MApN vrea să cumpere nave specializate în neutralizarea minelor marine, dar și submarine pentru descurajarea sau chiar distrugerea “forțelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe”.

În plus se mai solicită și aprobarea pentru programul de înzestrare "Modernizare nave purtătoare de rachete". "Programul de înzestrare este destinat pentru modernizarea sistemelor de luptă principale(...) pentru navele purtătoare de rachete din clasa Tarantul din înzetrarea Forțelor Navale", se arată în document.

Reamintim că, în urmă cu ceva timp, “Adevărul” relata că Forțele Navale Române suferă la capitolul dotări, iar contraamiralul Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, vedea soluția salvatoare în modernizarea rapidă și relativ economică a celor trei nave purtătoare de rachete. „Cel mai ieftin ar fi dacă am moderniza cele trei nave purtătoare de rachete. Sunt nave mici, foarte rapide și care corect echipate din punct de vedere al sistemelor moderne de armament pot fi letale la Marea Neagră. Sunt nave intrate în servicul relativ recent, în anii 1990-1991. Sigur, acum ele au radare și rachete rusești, care nu mai sunt eficiente mai ales în contextul actual. Rușii știu, evident, performanțele echipamentelor și le pot anihila imediat, dar navele pot trece printr-un proces rapid de modernizare. În cel mult un an, chiar din șantiere navele din România care au experiență, ar putea ieși prima navă purtătoare de rachete modernizată gata de luptă”, a subliniat contraamiralul.

Ce sisteme se schimbă

Constantin Ciorobea a explicat pentru „Adevărul” și prin ce lucrări ar putea trece respectivele nave purtătoare de rachete pentru a ajunge performante. „Vor fi înlocuite sistemele de radiolocație și comunicații, iar masivele hangare pentru rachetele rusești anti-navă vor fi demontate pentru a face rost celor de producție occidentale care sunt mai puțin voluminoase. Apoi, sunt obligatoriu de montat echipamentele noii centrale de lansare și niște sisteme antiaeriene performante. Lucrările ar mai include revizii la partea de propulsie și poate suplimentarea echipamentelor de navigație. Repet, acest proces poate dura numai un an, dar cu niște costuri controlabile am avea nave care vor face față cerințelor cel puțin 15 ani. Oricum, până la deblocarea contractului pentru corvete și modernizarea fregatelor Tip 22 se mai poate trece și la modernizarea fregatei «Mărășești» printr-un proces asemănător celui pentru navele purtătoare de rachete, dar, evident, mai complex. Alte variante pentru a trece de acest hop al slabei dotări a Forțelor Navale Române nu există. Am putea lua de la Aliați nave din anii ’80, care sunt pe piață, dar și acestea ar necesita modernizare, așa că nu are rost un astfel de demers. Cât despre dragoare sau vânătoare de mine, nave necesare în context, acestea sunt pe piaţă și pot fi relativ ușor identificate și achiziționate”, a precizat contraamiralul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite