Forțele Navale pleacă la cumpărături: submarine și vânătoare de mine pentru marinarii români VIDEO

0
Publicat:

Conform programului legislativ al Guvernului României pentru anul 2023, Ministerul Apărării pregătește două proiecte de legi pentru achiziționarea de submarine și nave vânătoare de mine, iar aceste documente vor fi realizate până în luna aprilie a acestui an. 

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Concret, în primul rând este vorba de proiectul de lege privind realizarea „capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață și antisubmarin” aferente programului de înzestrare „submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”. Totul după ce în vara anului trecut la MApN semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării privind achiziționarea de submarine Scorpène de către Forțele Navale Române.  Un număr de opt submersibilele de luptă Scorpène sunt active în prezent, fiind operate de submarinişti chilieni, malaezieni, brazilieni sau indieni. Navele pot dispune de sisteme de propulsie independentă de aer şi se pot scufunda  până la o adâncime de 350 de metri. Autonomia este de aproximativ 50 de zile, iar ca armament, Scorpène dispune de şase tuburi de torpilă, dar şi de rachete antinavă sau antiaeriene. Preţul unitar al Scorpène este de 450 de milioane de euro.

Problema achiziţionării de submarine pentru Forţele Navale s-a pus în anul 2018, când experţii MApN au început să gândească un astfel de program de înzestrare şi să creioneze specificaţiile tehnice ale navelor. Atunci se discuta că ar fi necesare cel puţin trei astfel de nave, iar responsabilii Forţelor Navale au analizat ce tip de submarin este mai potrivit pentru România.

La vremea respectivă părea că marinarii români au mari şanse să primească nave Type 214 de concepţie germană, submarine care au ajuns, în diverse variante, în dotarea unor forţe navale cum ar fi cele ale Germaniei, Greciei, Turciei, Italiei, Portugaliei sau Coreei de Sud. În total sunt active acum 18 astfel de submarine. MApN ar fi achitat 1,5 milioane de euro pe trei submarine cu sisteme de propulsie independentă de aer. 214 se poate scufunda până la 400 de metri şi asigură autonomia echipajului – compus din 27 de militari, dintre care cinci ofiţeri – timp de 12 săptămâni. Acest tip de submarin este dotat cu 8 tuburi de torpilă, pentru care sunt ambarcate 16 torpile, dar şi cu rachete antinavă.

Cu ceva timp în urmă, contraamiralul (r) doctor Constantin Ciorobea a declarat pentru „Adevărul” că cele două submarine, Scorpène şi Type 214, au performanţe relativ apropiate, cu unele plusuri sau minusuri pentru un model sau altul, dar că navele franceze au avantajul că pot fi livrate mai repede după o eventuală comandă.

Pe de altă parte, MApN mai pregătește și proiectul de lege pentru realizarea „capabilității de luptă contra minelor”, în vederea derulării unei proceduri specifice de achiziție a produselor programului de înzestrare „vânătorul de mine”. În prezent, Forțele Navale au în dotare patru dragoare care au o vechime de cel puțin 34 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite