Exercițiu militar de apărare a platformelor maritime. Cum va fi apărată infrastructura critică a României FOTO

0
Publicat:

În cadrul „Sea Shield 2023”, cel mai mare exercițiu NATO organizat de Forțele Navale Române, militarii au exersat modul în care poate fi apărată infrastructura critică pe care România o deține în Marea Neagră. 

Manevrele militarilor au avut loc în zona platformelor maritime petroliere, iar pentru „apărarea” acestora în zonă au fost mobilizate forțe importante. Este vorba de fregata „Regele Ferdinand”, puitorul de mine 274, nave ale Gărzii de Coastă, dar și de un elicopter Puma Naval. În plus, alături de militari, au participat și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, SRI și IGSU. Ofițerii din Forțele pentru Operații Speciali și luptătorii Brigăzii Antiteroriste a SRI au ajuns pe platforma marină care trebuia „apărată” cu ajutorul elicopterului, dar și în urma desantului realizat cu mai multe ambarcațiuni rapide.

„Exercițiul multinațional «Sea Shield 23», organizat și condus de Forțele Navale Române, se bazează pe un scenariu fictiv al unei Operații de Răspuns la Criză, într-un context geopolitic complex”, au precizat Forțele Navale Române.

Reamintim că, până pe 2 aprilie, exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” va mai avea o serie de secvențe și în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră, la care vor participa 3.400 de militari. Alături de militarii români vor fi trupe din 12 state aliate și partenere, Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia. Este vorba inclusiv de detașamente de elită din forțe pentru operații speciale, scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și parașutiști.

Ca tehnică de luptă, la „Sea Shield 2023” sunt implicate peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, dar și 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite