Filmul lui Ottley, finanțat exclusiv de o asociație, promite să facă senzație la premiera de la București

0
Publicat:

«Discover Oltenia» – documentarul de promovare a Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte - reprezintă singurul film din România realizat de către regizorul britanic Charlie Ottley exclusiv din fondurile asociației Kogayon, datorită căreia s-a înființat și un parc național. Filmul va avea avanpremiera la Horezu și premiera la București, la începutul lunii iunie 2024.

Noul documentar marca Charlie Ottley, deși nu redă decât 17 minute din sutele de ore de filmare realizate, promite să facă senzație. Întregul proces, ce a cuprins documentare în teren, discuții, filmare, montaj etc., s-a derulat pe perioada a șase luni, din toamna lui 2024. Totul s-a realizat pentru a promova patrimoniul natural și cultural foarte variat și bogat al Olteniei de sub Munte – o regiune aflată la sudul Carpaților Meridionali, în județul Vâlcea.

Charlie Ottley, cunoscut pentru proiectele sale de promovare a turismului sustenabil, este și ambasador al Geoparcului Oltenia de sub Munte, pe care-l prezintă lumii întregi cu cele mai prețioase comori ale sale: rezervații naturale, situri geologice, peșteri, chei, păduri virgine, floră și faună, monumente, tradiții, obiceiuri și oameni ai locului.

Evenimentele pentru lansarea filmului, organizate într-una dintre locațiile rețelei de parteneri ai geoparcului (Horezu) și la Cinema - Muzeului Țăranului Român (București) sunt gândite a se desfășura prin interacțiunea publicului cu echipa care a realizat documentarul și reprezentanții Asociației Kogayon. Cu aceste ocazii vor avea loc și discuții despre regiune și proiect, fiind pregătite și câteva surprize oltenești.

Ce reprezintă Oltenia de sub Munte  

Regiunea Oltenia de sub Munte reprezintă o diversitate impresionantă de floră și faună, cu un teritoriu acoperit în proporție de 80% pădure, dintre care peste 300 de hectare de păduri virgine. Zona este deopotrivă relevantă din prisma patrimoniului cultural material și imaterial, prin schiturile, bisericile și mănăstirile care sălășluiesc aici de sute de ani, respectiv prin tradițiile, obiceiurile și produsele locale”, au explicat reprezentanții Oltenia de sub Munte Geoparc aspirant UNESCO.

Geoparcul s-a pliat pe o suprafață de aproximativ 650 kilometri pătrați, care include cel mai mic parc național din țară – Buila-Vânturarița – singurul apărut în urma inițiativei unui ONG (celelalte 21 fiind inițiative publice), precum și șase localități.

Al treilea geoparc românesc ce ar putea fi inclus în rețeaua UNESCO

Procesul de includere a „Olteniei de sub Munte” în Rețeaua Geoparcurilor UNESCO se află în faza de evaluare pentru obținerea statutului UNESCO.

„Am trimis aplicația în noiembrie 2023 prin intermediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Aplicația a fost evaluată în cadrul International Geoscience and Geoparks Programe”, a explicat pentru „Adevărul” directorul geoparcului Florin Stoican, care este și președinte al Asociației Kogayon.

Acesta a mai precizat și că aplicația a fost evaluată pozitiv, motiv pentru care în cursul acestei veri este așteptată misiunea de evaluare: „Urmează să planificăm în vara aceasta misiunea oficială de evaluare. Doi evaluatori independenți din cadrul Rețelei Globale a Geoparcurilor vor veni o săptămână în Oltenia de sub Munte pentru a evalua la fața locului patrimoniul local, activitatea și proiectele echipei geoparcului, parteneriatele, managementul, resursele. După vizită, evaluatorii vor întocmi și înainta un raport și o recomandare Bordului programului UNESCO pentru geoparcuri, care va lua o decizie oficială în primăvara anului 2025”.

Sponsorii Olteniei de sub Munte

Misiunea viitorului geoparc este de a asigura o dezvoltare sustenabilă capabilă să permită comunităților locale să prospere independent de intervenția externă, prin promovarea și valorificarea patrimoniului local: „Proiectele desfășurate în Oltenia de sub Munte sunt menite să aducă beneficii pe termen lung și să păstreze resursele și potențialul zonei pentru generațiile viitoare”

Legat de sponsorul principal al includerii Oltenia de sub Munte în rețeaua de geoparcuri UNESCO, BRD Groupe Societe Generale, am mai aflat că acesta susține un program pe termen lung, început în 2023, numit „Comunități rurale și urbane împreună pentru dezvoltare durabilă și conservarea patrimoniului”.

„Programul se derulează prin Oltenia de sub Munte ca proiect-pilot, prin Rețeaua Geoparcurilor din România – sunt deja două geoparcuri UNESCO, alte două sunt aspirante și mai există două proiecte -, dar și prin Rețeaua pentru Natură Urbană. Este vorba despre 15 organizații din 10 mari orașe ale țării, inclusiv Capitala, care studiază, dezvoltă și propun înființarea a 23 arii naturale urbane. Susținerea BRD e de aproximativ 500.000 euro/an”, a mai menționat Florin Stoican pentru „Adevărul”.

Pentru Oltenia de sub Munte, Asociația Kogayon mai obține și alte resurse financiare dintr-un parteneriat european de organizații din 10 țări pentru regenerarea unor teritorii - BWL Bioregional Weaving Labs de 125.000 euro, prin proiecte europene - 150.000 euro – în Programul Interreg Danube, din fonduri guvernamentale - 100.000 euro de la AFM pentru educație, precum și alte resurse: donații, sponsorizări, granturi – în valoare de 50.000 euro/an.

Lansarea, într-un loc emblematic, parte din rețeaua de parteneri ai geoparcului

Locul în care se va organiza avanpremiera filmului (sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 20,30), „Discover Oltenia”, în teritoriul Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, la Andra’s House din Horezu, este emblematic întrucât face parte din rețeaua de peste 120 de parteneri ai proiectului. Evenimentul este deschis publicului larg, fiind conceput să ofere localnicilor și turiștilor oportunitatea de a descoperi frumusețea și bogăția naturală ale Olteniei de sub Munte, prin lentila realizatorului filmului.

În schimb la București, la premieră (joi, 6 iunie, ora 19,00), de la Studioul Horia Bernea din cadrul Cinema Muzeul Țăranului Român, accesul se va face pe bază de invitație.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite