Paradoxul unei păduri-parc: 80% din suprafață, amenajată cu o parte infimă din bugetul de 7,5 milioane de euro VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dealul-simbol al municipiului Râmnicu Vâlcea, cel în jurul căruia s-a construit orașul, se transformă în cea mai recentă pădure-parc a României. Pentru amenajarea a 46,5 hectare se vor investi în total peste 7,5 milioane de euro.

Pădurea-parc de pe Dealul Capela este formată din două parcele, una aflată în extravilan, iar cealaltă în intravilan. Cea dintâi, care reprezintă mai bine de 80% din suprafață (38,8 hectare) a fost deja amenajată. Săptămâna trecută au fost recepționate lucrările (VEZI GALERIA FOTO și VIDEO).

Straniu pare faptul că pentru amenajări s-au cheltuit puțin peste 2,5%, respectiv 1 milion de lei, din bugetul total prevăzut pentru implementarea acestui proiect, bani ce provin din bugetul local. 

În schimb, pentru amenajarea celeilalte suprafețe de pădure din intravilan, de nici opt hectare (aproximativ 15%), se vor cheltui 37 de milioane de lei, bani ce vor proveni din fonduri europene.

Cum se explică ciudățenia?

Peste 80% din suprafață, aflată în extravilan, amenajată cu doar 2,5% din buget

46,5 hectare de pădure au intrat în 2022, cu titlu gratuit, în posesia municipiului Râmnicu Vâlcea, din patrimoniul Romsilva, printr-un proiect de Guvern. Dintre acestea, 38,8 hectare reprezintă teren extravilan, cel pe care deja s-au realizat amenajări necesare pentru Pădurea parc Capela și pentru care s-a cheltuit 200.000 de euro (1 milion de lei).

După realizarea studiului de fezabilitate, s-a trecut la igienizarea zonei prin tăierea arborilor considerați pericol public și colectarea deșeurilor - activitate intens criticată de către activiștii de mediu nemulțumiți să vadă cum dispar arbori ce păreau perfect sănătoși. Operațiunea a fost contestată și pentru că cei care s-au ocupat de realizarea ei - Piețe Prest - sunt parte din aparatul administrativ, un serviciu controversat, implicat și în alte scandaluri de defrișări dubioase și chiar ilegale (citește detalii AICI).

Revenind însă la amenajările propriu-zise, realizate din lemn și alte materiale reciclabile, pentru a fi cât mai puțin invazive, amintim că s-au trasat zonele de promenadă, jogging și piste pentru biciclete, s-au realizat și montat un pavilion cu platformă de belvedere către zona nordică a orașului, în punctul cunoscut drept „Boul de piatră”, două foișoare, două pavilioane amfiteatru, trei platforme pentru activități diverse, 35 de bănci, 10 ansambluri masă cu două bănci, trei panouri informative, 40 de elemente de semnalizare-orientare și un container cu patru module pentru colectarea separată a deșeurilor.

Mai bine de 97% din buget, fonduri europene, se vor duce pe 15% din suprafață

Urmează ca și restul de puțin peste 15% din suprafața totală, aflată în intravilan, să fie amenajat pentru finalizarea pădurii-parc din Râmnicu Vâlcea. 

„Și pentru această suprafață a fost aprobat studiul de fezabilitate, fiind deja admis proiectul pentru finanțare europeană. A trecut de etapa evaluării tehnico-financiare, obținând 75 de puncte (minimul fiind de 60 de puncte - n.red.). Proiectul a fost depus în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia (continuator al POR - n.red.). Valoarea totală a investiției în acest caz se ridică la 37 de milioane de lei (aproximativ 7,4 milioane de euro - n.red.)”, a menționat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu. 

Zona vizată este cuprinsă între Statuia Independenței - un monument istoric simbol al orașului ridicat în urmă cu mai bine de un secol în memoria eroilor căzuți în timpul războiului din 1877-1878, și zona cunoscută sub numele de Releu. De aici se vede partea din jumătatea sudică a orașului, inclusiv parcul în care, în secolul al XIX-lea, s-a intonat în cadru oficial pentru prima dată actualul imn național „Deșteaptă-te, române” - în Zăvoiul vâlcean. De altfel, monumentul face parte din zona administrativă a orașului - Scuarul Revoluției în care este amplasat, alături de instituții publice importante, fiind în apropierea kilometrului zero al orașului.

Ce lucrări vor fi realizate în partea intravilană a pădurii-parc

Revenind însă la partea a doua a investiției pentru realizarea pădurii - parc din Râmnicu Vâlcea, să mai amintim și faptul că banii vor fi folosiți pentru refacerea scărilor / treptelor amplasate în spatele Monumentului Independenței, amenajarea unor alei, dar și extinderea sistemului de iluminat, posibil și camere de supraveghere etc..

„Lucrările sunt mai complexe, fiind în intravilan, unde sunt permise mai multe investiții și totodată sunt și necesare”, a mai recunoscut reprezentantul administrației publice locale.

Cea mai mare parte din suma alocată, pentru amenajarea suprafeței de aproximativ opt hectare de pădure din intravilan, adică 27 de milioane de lei, sunt destinați construcțiilor în sine. Prețurile finale se vor stabili însă în urma licitațiilor. 

Amenajarea Parcului-pădure Capela nu presupune însă și reabilitarea atât de necesară a Statuii Independenței, din păcate, care are nevoie urgentă de intervenții pentru a fi pusă în valoare așa cum se cuvine. 

O altă pădure parc se va amenaja și în stațiunea balneară Călimănești - Căciulata, din județul Vâlcea. Administrația publică locală a depus un proiect tot pe fonduri europene, pentru a investi circa trei milioane de euro ca să transforme 20 de hectare de pădure, primite de asemenea cu titlu gratuit, în continuarea actualei Alei de cură balneară.

Acesta va reprezenta de asemenea un proiect pentru dezvoltarea infrastructurii de turism Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite