Dosarul „Reţeaua cărnii”. Procurorul Angela Nicolae rămâne în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a decis joi să prelungească mandatele de arestare preventivă emise pe numele procurorului Angela Nicolae şi al fiului său, Daniel Nicolae, cei doi fiind vizaţi în dosarul de evaziune fiscală cu produse alimentare, de peste 70 de milioane de euro.

Potrivit deciziei date de Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), mandatul celor doi a fost prelungit pe o durată de 30 de zile, de pe 27 noiembrie până pe 26 decembrie, inclusiv.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, acesta urmând a fi judecat de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.

În acelaşi dosar, sunt în arest preventiv alte 20 de persoane, printre care omul de afaceri Justin Paraschiv, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu.

Alte opt persoane din dosar au interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

În acest dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală şi faţă de alte 15 persoane, cercetate în stare de libertate, printre care şi senatorul PSD Niculae Bădălău. Acesta este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA. În documentele anchetatorilor se arată că senatorul ar fi primit de la unul dintre membrii grupării pulpe, piept şi ficat de pui.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au derulat „operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice”, valorificând mărfuri fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

„Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală”, susţin anchetatorii. 

Moubarak Mahmoud Sleiman, cetăţean de origine arabă, a fost identificat de anchetatori drept liderul grupării.

„Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic şi administrator al SC Sam Plus International SRL Bucureşti, a fost principalul organizator al grupului infracţional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpaţii din prezenta cauză, implicaţi în înfiinţarea firmelor fantomă, coordonarea operaţiunilor şi reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale”, precizează DNA.

Printre suspecţi sunt şi angajaţi ai statului

Printre cei implicaţi în acest dosar se numără şi un inspector din cadrul ANAF, dar şi şeful serviciul Rambursări TVA în cadrul Direcţiei de Finanţe Ialomiţa.

„Inculpaţii Traian Ilie (inspector în cadrul ANAF), Florin Dănilă (şef serviciu Rambursări TVA în cadrul DGFP Ialomiţa), Sorin Cristian Ştefan (cel care intermedia legătura cu funcţionari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentanţii firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, în special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influenţarea subordonaţilor care desfăşurau verificări fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societăţile fantomă pentru a ascunde implicarea lor în circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspecţii fiscale formale şi prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale formale (modice)”, precizează DNA.

Aceştia îndrumau firmele cum să-şi modifice declaraţiile fiscale depuse la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declaraţii rectificative, cu scopul obţinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA în mod ilegal şi ridicării măsurilor asiguratorii.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Procurorul Angela Nicolae, suspendată din funcţia de şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât Phare, din Parchetul General, este acuzată că, în perioada 2012-2013, ar fi pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au făcut 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Potrivit DNA, pentru recuperarea prejudiciului constatat în acest caz, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate. De asemenea, la percheziţiile domiciliare au fost ridicate bunuri bani şi bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Milionarul Iustin Paraschiv s-a predat sâmbătă dimineaţă la arestul Poliţiei Capitalei. Ce a declarat acesta în faţa magistraţilor

Milionarul Iustin Paraschiv, cercetat în dosarul „Reţeaua Cărnii“, s-a predat în această dimineaţă la arestul Poliţiei Capitalei. El a fost arestat vineri seară pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Miercuri, Instanţa Supremă a decis, definitiv, menţinerea în arest a 14 persoane, printre care procurorul Angela Niculae şi fiul acesteia. Senatorul PSD Niculae Bădălău, anchetat şi el în acest dosar, va fi cercetat în libertate.

Senatorul Bădălău, audiat la DNA. Autorităţile au găsit salmonela în mai multe tone de carne de pui

Senatorul Nicolae Bădălau s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori în dosarul „Reţeaua cărnii” în care este acuzat de trafic de influenţă. Tot astăzi, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare (ANSVSA) a declarat că infectarea cărnii cu salmonella s-a făcut în depozite. În urma controalelor din 14 probe finalizate, două au fost cu rezultate pozitive la salmonela.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia rămân în arest

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia vor fi cercetaţi în continuare în arest după ce judecătorii Curţii Supreme au respins, miercuri, recursul formulat de aceştia împotriva deciziei aceleiaşi instanţe prin care au fost arestaţi preventiv. Magistratul şi fiul acesteia sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul „Reţeaua Cărnii”.

Milionarul din Top 500 implicat în dosarul „Reţeaua cărnii” susţine că este în ţară şi aşteaptă să fie chemat la audieri

Iustin Paraschiv, care figurează pe locul 54 în Top 500 Miliardari publicat recent de Forbes, a trimis un comunicat prin care anunţă că nu este fugit din ţară şi se pune la dispoziţia anchetatorilor, după ce procurorii care instrumentează dosarul „Reţeaua cărnii”, cel mai mare dosar de evaziune fiscală, au spus că nu este de găsit şi au cerut instanţei arestarea în lipsă.

UPDATE Dosarul „Reţeaua cărnii”. 80 de audieri, 16 persoane arestate, două de negăsit. Printre arestaţi se numără şi procurorul Parchetului General

16 persoane au fost arestate preventiv în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

STENOGRAME Dosarul "Reţeaua cărnii". Fiul procurorului Angela Nicolae: "Vă rog din suflet, ajutaţi-mă. Eu sunt singur acasă şi nu am bani de mâncare şi ţigări"

Angela Nicolae, procuror şef la Parchetul General şi fiul ei Daniel sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro. În referatul prin care cer arestarea preventivă a celor doi, anchetatorii arată cum magistratul şi fiul ei cereau fără jenă mită administratorilor de firme pe care pretindeau că-i protejează.

Senatorul Bădălău a luat şpagă în pulpe de pui de la evazionişti. 12 persoane au fost arestate

Angela Nicolae, fost procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, a fost arestată preventiv, marţi, de judecătorii Curţii Supreme. Potrivit unuia dintre avocaţi, prejudiciul în acest caz a ajuns la 70 de milioane de euro.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite