Dosarul „Reţeaua cărnii”. Senatorul Bădălău, audiat la DNA. Autorităţile au găsit salmonela în mai multe tone de carne de pui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Nicolae Bădălau s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori în dosarul „Reţeaua cărnii” în care este acuzat de trafic de influenţă. Tot astăzi, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare (ANSVSA) a declarat că infectarea cărnii cu salmonella s-a făcut în depozite. În urma controalelor din 14 probe finalizate, două au fost cu rezultate pozitive la salmonela.

UPDATE Omul de afaceri Iustin Paraschiv s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat de procurori în dosarul „Reţeaua cărnii”. Acesta a petrecut aproape trei ore în faţa anchetatorilor.

Paraschiv este cercetat în stare de libertate, dar cu interdicţia de a părăsi ţara, fiind acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. 

UPDATE Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat miercuri că infectarea cu salmonella s-a făcut în depozite.

Acesta a mai precizat că „investigaţiile au evidenţiat că cea mai posibilă sursă de contaminare este reprezentată de nerespectarea normelor şi condiţiilor de manipulare şi depozitare la nivelul depozitelor de produse alimentare. Există posibilitatea cea mai mare ca această contaminare cu salmonella specie s-a realizat în depozite.  De aceea, în cursul zilei de astăzi (n.r. miercuri) am dispus controale suplimentare şi verificări la laboratoarele private”, a afirmat preşedintele ANSVSA.  

El a precizat că în urma controalelor efectuate asupra unor loturi de carne de pui achiziţionate de supermarketuri din întreaga ţară, din 14 probe finalizate, două au fost cu rezultate pozitive la salmonela. Potrivit acestuia, 55,7 tone de carne de pasăre au fost retrase de la comercializare, iar 22,5 de tone au distruse la cererea operatorului.

Potrivit sursei citate, ANSVSA a efectuat controale la Avicola Călăraşi şi Avicola Buzău, dar toate probele au ieşit negative. Reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veternare au mai precizat că „nu există un motiv de îngrijorare pentru sănătatea populaţiei, cu atât mai mult cu cât în România carnea se consumă gătită“.

Totuşi, pentru mai multă siguranţă, au fost întreprinse controale şi verificări la laboratoare private şi s-au extins controalele la toate depozitele din ţară.

”Am dispus extinderea controalelor la toate depozitele alimentare din ţară tocmai pentru a depista dacă măsurile privind manipularea, depozitarea, carnetele de sănătate ale celor care lucrează în aceste depozite şi cel mai important documentele care însoţesc marfa la aceste depozite sunt conforme cu legislaţia europeană şi legislaţia sanitară veterinară din România”, mai spus Vladimir Mănăstireanu.

La intrarea în sediul DNA, senatorul a spus că a adus documente care să probeze afirmaţiile sale şi că este pregătit să dea declaraţii.

Potrivit DNA, Niculae Bădălău este cercetat pentru trafic de influenţă după ce acesta ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin care statul a fost prejudiciat cu 70 de milioane de euro în cea ma imare evaziune fiscală descoperită de procurorii anticorupţie. 

Concret, senatorul ar fi făcut demersuri atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pentru a proteja o firmă implicată în evaziune.

Anchetatorii ar avea date potrivit cărora „societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi”.

În schimbul acestor servicii, Bădălău ar fi luat mită peste 400 de kilograme de carne pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

În aceeaşi perioadă, senatorul Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei persoane de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. 

„Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată”, au mai arătat procurorii.

Zecile de persoane cercetate în acest dosar, printre care oameni de afaceri, funcţionari publici, dar şi un procuror şef de birou şi fiul acestuia sunt acuzate că au coordonat şi apărat o reţea infracţională ce viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, susţin procurorii. 

Tone de carne contaminată, confiscate

Pe de altă parte, miercuri oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare sunt aşteptaţi să anunţe rezultatele finale în cazul celor 36 de tone de carne de pui puse sub sechestru, săptămâna trecută, de inspectorii sanitar veterinari.

Marfa a fost retrasă de la consum din mai multe supermarketuri din nouă judeţe, dar şi din Capitală, în urma unor suspiciuni de contaminare cu salmonella.

Până la orele prânzului s-a anunţat că tulpini de salmonela au fost depistate într-un lot de carne congelată - provenind de la Avicola Călăraşi - retrasă de la comercializare dintr-un magazin Selgros din Suceava. Este vorba de un lot de 3,472 de tone de carne, care a fost pus sub sechestru, însă aproape 13 tone din acelaşi lot au fost deja vândute. Carnea retrasă de la vânzare va fi incinerată.

Scandalul cărnii contaminate a pornit după ce, la dosarul în care sunt cercetaţi cei care au coordonat reţeaua de evazionişti care încerca să pună monopol pe producţia produselor de carne, procurorii au ataşat mai multe stenograme ale unor discuţii telefonice între învinuiţi. 

Din acestea reieşea cum unii dintre inculpaţi ar fi dispus vânzarea a zeci de tone de carne alterată.

Mai exact, potrivit anchetatorilor „SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de carne de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate  şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)“, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.

În urma acestor dezvăluiri, autorităţile au dispus retragerea de la comercializare a zeci de tone de carne de pasăre din mai multe magazine din ţară. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite