Cum vor curăța Forțele Navale litoralul românesc de mine VIDEO

0
Publicat:

Primul vânător de mine clasa Sandown din cele două achiziționate de România de la Guvernul Regatului Unit al Marii şi Irlandei de Nord a primit primul pavilion tricolor și va oferi Forțelor Navale capacități de luptă ultramoderne.

M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” la preluarea de la Royal Navy
M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” la preluarea de la Royal Navy

Pentru executarea misiunilor principale, fosta  HMS Blyth în Marina Regală Britanică și actuala M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” nava dispune de un sonar de înaltă definiție pentru cercetarea submarină și căutarea de mine, precum și de un sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță. SeaFox este un sistem complex și se bazează pe două tipuri de drone subacvatice pentru distrugerea minelor. În prima fază este trimisă în căutare o dronă complexă înțesată cu senzori. După găsirea și identificarea unei mine această dronă de căutare este retrasă, iar locul ei este luat de o altă dronă de luptă, mult mai puțin complexă care are rolul de a distruge mina prin detonarea acesteia. Aceste sisteme montate pe navele din clasa Sandown achiziționate de Forțele Navale Române au costat 24 de milioane de euro (fără TVA).

image

Reamintim că navale din clasa Sandown au sisteme radar, sonar și armament de calibru mic (un tun de 30mm și mitraliere) și au ca misiune principală cercetarea, detecția, clasificarea, urmărirea și distrugerea/neutralizarea minelor marine. Navale sunt realizate din materiale nemetalice, preponderent fibră de sticlă pentru a evita pe cât mai mult să atragă minele marine tradiționale.

image

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate, a comunicat MApN.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite