România s-a dotat cu un vânător de mine second-hand. Nava a aparținut Marinei Regale Britanice

0
Publicat:

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, în portul Rosyth din Scoția.

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” FOTO Forțele Navale
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” FOTO Forțele Navale

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

 Nava militară interoperabilă cu structurile NATO face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotată cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).

Nava a fost construită în anul 2000 și a fost lansată la apă în anul 2001. În 2021, vânătorul de mine a fost scos din uz.

Este a doua navă care a purtat acest nume, prima fiind un vânător de mine din clasa Bangor din Al Doilea Război Mondial, cu numărul de pavilion J15.

Echipajul navei, format din 40 de marinari militari și comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea, a parcurs un proces de instruire în comun cu partenerul britanic, în vederea cunoașterii și operării echipamentelor de la bordul navei, aplicării procedurilor specifice luptei contra minelor, în vederea aducerii navei în condiții de siguranță în țară și pentru a fi în măsură să execute misiunile viitoare care îi vor fi încredințate.

În perioada următoare, marinarii militari de la bordul vânătorului de mine 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” vor desfășura activități pentru instruire, evaluare, certificare. 

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite