Minele marine falimentează afacerile pescarilor. „Am pierdut o zi de pescuit. Până vin instituțiile, durează”
0De la începerea războiului din Ucraina, pescarii de la Marea Neagră nu mai pot ieși în larg noaptea, de frică să nu își lovească vapoarele de minele marine, iar ziua o fac cu groază și cu nenumărate precauții.
Din apele românești se mai pescuiesc, în prezent, doar 2.600 de tone de pește pe an, față de perioada de dinainte de pandemie, când pescarii puneau pe mese românilor nu mai puțin de 14.000 de tone de pește pe an. Motivul: activitatea restrânsă din timpul restricțiilor, iar acum și minele marine, de care pescarii sunt îngroziți. Minele stau ascunse între ape, spun oamenii și, mai ales când sunt valuri, sunt greu de observat și oricând se poate produce o nenorocire.
Mine prinse în plase
S-a ajuns la situația în care, de un an și jumătate, cei care se ocupă cu pescuitul în Marea Neagră să nu mai iasă în larg noaptea, de frica minelor marine. Mai mult de atât, pescarii se plâng că sistemele GPS le sunt bruiate pe mare, cred ei, de ruși, așa că nu de puține ori s-au rătăcit pe mare pentru că nu s-au putut orienta.
„Cred că au prins oamenii în plase până acum vreo zece mine. Unii au lăsat plasele cu mine cu tot, au fugit de frică să nu pățească ceva, să se producă o explozie, au dat coordonatele și au plecat, se se ocupe Armata mai departe. Le este frică, toți avem familii, ce să mai spun?”, a declarat Laurențiu Mirea, președintele Organizațiilor de Pescari Marea Neagră.
Declarația sa vine în contextul în care, oficial, în apele teritoriale românești au fost găsite doar cinci mine marine, conform Forțelor Navale Române, însă este posibil ca nu toate sesizările pescarilor, care văd pericole peste tot, să se fi confirmat.
Au stat cu orele cu mina în plasă
Oamenii mării se plâng și că în momentul în care apelează la autorități după ce pescuiesc mine, în loc de pești, intervenția durează cu orele.
„Am agățat o mină în traul și-am pierdut o zi de pescuit: până vin instituțiile, până vine Garda de Coastă, până vine Armata durează. Ne-au tot dat prin stație: duceți mina în traul în zona aceea, apoi ne-au trimis mai departe, să ne îndepărtăm cât se poate de port, de alte nave. A trebuit să o tragem până la o adâncime mai mică, abia apoi au venit scafandrii”, a afirmat Danko Penev, pescar.
În plus, deși au dreptul, pescarii români nu au primit niciun ajutor pentru că au activitatea afectată de război, așa cum se întâmplă în Bulgaria, până la acest moment primind doar promisiuni.
Autoritățile din cadrul Direcției Generale Pescuit susțin că de la jumătatea lunii viitoare vor începe demersurile către Comisia Europeană pentru acordarea compensațiilor pentru pescari. Motivul este încetarea temporară a activităților de pescuit, cauzată de minele marine. Este vorba despre suma de cinci milioane de euro ce va fi acordată pescarilor care pot face dovada că au fost nevoiți să își restrângă activitatea din cauza războiului din Ucraina. Sumele vor fi acordate până la sfârșitul anului, spun autoritățile.
Cu vapoarele sub sechestru
Rămâne de văzut dacă pescarii români vor dori să mai primească aceste ajutoare, după experiența ajutoarelor din pandemie, care i-a adus acum, pe mulți dinbtre ei, în situația de a avea conturile proprite și navele puse sub sechestru. Sunt 17 firme în total care trebuie să dea acum, după mai mult de un an, banii pe care i-au primit de la stat drept compensație pentru că au avut activitatea perturbată în timpul pandemiei, atunci când abia li se permitea să iasă pe mare. Dintre acestea, șapte au fost deja executate silit. În total, s-au dat ajutoare de 1.800.000 de euro.
A trecut un an însă, și, după ce un control al Curții de Conturi a scos la iveală că acele ghiduri au fost întocmite greșit, nu din vina pescarilor, acum firmele sunt somate de Ministerul Agriculturii să înapoieze banii primiți în perioada pandemiei de COVID. În total, statul trebuie să recupereze 645.000 de euro.
„Acum ne spun că trebuia să ne oprim în totalitate activitatea, că nu trebuia să avem nicio zi de ieșire pe mare, ceea ce în ghid nu era stipulat. De exemplu, mie mi-au pus poprire acum pe conturi pentru suma 60.000 de euro. Trebuie să restituim integral suma", a declarat pescarul Levent Omer.
Problema este că unii i-au cheltuit pe repararea navelor, alții i-au investit în nave noi, așa că acum pescarii sunt deciși să dea autoritățile în judecată.