Cu ce pericole vin întâlnirile cu persoane cunoscute pe Facebook

0
Publicat:

O minoră din București, aflată la prima întâlnire cu un tânăr cunoscut online, a fost violată într-o mașină, iar specialiștii sfătuiesc adolescentele să nu se întâlnească niciodată cu persoane cunoscute pe Facebook sau pe alte rețele de socializare, pe care nu le cunosc în realitate.

Copila a căzut victima prădătorului de pe internet FOTO Arhivă
Copila a căzut victima prădătorului de pe internet FOTO Arhivă

Un tânăr de 25 de ani a fost arestat după ce a racolat pe rețelele de socializare o adolescentă de 15 ani din București, pe care a convins-o să vină la o întâlnire în zona Orășelului Copiilor, din sectorul 4, unde a violat-o. După acest caz, experții trag un nou semnal de alarmă asupra pericolului în care pot fi atrași copiii pe internet, dacă nu sunt supravegheați.

Copila și cel care avea să o violeze s-au „întâlnit“ inițial pe internet, pe o rețea de socializare. Și-au scris câteva zile și în cele din urmă au decis să se vadă față în față. Chiar de la prima întâlnire, duminică seara, în jurul orei 20.30, bărbatul a abuzat-o sexual. Totul s-a petrecut într-o mașină care era parcată pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei, în apropiere de Orășelul Copiilor. Individul a fost prins după ce un trecător a sunat la 112.

La sosirea echipajului de intervenție, individul dispăruse de la fața locului, dar a fost identificat și mai apoi prins. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore. „Ulterior, față de acesta, magistrații au dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile“, a transmis Poliția Capitalei.

Ce pot face părinții

George Roman, director de programe la organizația Salvați Copiii, a explicat pentru „Adevărul“ că astfel de cazuri pot fi evitate dacă părinții își supraveghează cum trebuie copiii și le explică la ce pericolele se expun, în urma unor conversații aparent inocente, pe internet. „Supravegherea și dialogul permanent cu copiii sunt esențiale. Un copil nu are voie să stea mai mult de o oră, cel mult o oră și jumătate, în fața unui ecran pentru că riscurile cresc. Am realizat un studiu care arată că 1 din 6 copii a primit pe internet solicitări de a trimite imagini cu caracter sexual. La fete, situația este chiar și mai gravă pentru că 20% dintre ele au primit o astfel de solicitare. Așa a fost și în acest caz“, spune expertul de la Salvați Copiii.

George Roman mai susține că pericolul cel mai mare vine de pe rețelele sociale. „Sunt adevărate capcane. Pericolul adus de aceste rețele este imens pentru că au fost special concepute, au algoritmi în acest sens, să producă adicții celor care le accesează. Copiii nu se mai opresc din vizionarea imaginilor postate și ajung să stea și patru sau cinci ore cu ochii în ecrane. Și, cu cât stau mai mult, cu atât crește riscul de racolare. Potențialul risc adus de aceste rețele sociale este cu atât mai mare cu cât toate au mesagerie instant, iar copilul poate fi abordat de orice persoană care are un cont. Pe lângă acest pericol de racolare mai există și posibilitatea ca adolescentul să cadă pradă cyberbullyingului, care este o altă mare problemă deoarece acesta poate produce depresii foarte grave. Așadar, repet, supravegherea și explicarea riscurilor care pot veni pe internet sunt esențiale în relația părinților cu copiii“, a subliniat expertul Salvați Copiii.

Alt risc

Dincolo de pericolul imediat, tinerele care se lasă seduse „în orb“ în mediul online pot cădea victimele și unui alt tip de infracțiune, se arată într-un studiu World Vision România, care mai precizează că peste 10% dintre adolescenți nu ştiu cum se pot feri de potențiale abuzuri sexuale. „«Metoda Loverboy» este o modalitate de ademenire a fetelor. Un individ pare că se îndrăgostește de o fată pe care o recrutează de cele mai multe ori online, îi face câteva cadouri scumpe, apoi o înstrăinează de prieteni și părinți care – chipurile – s-ar opune iubirii dintre cei doi, după care o convinge să se mute la el sau chiar să părăsească țara împreună. Aici o bate, îi ia actele, o violează, o filmează în timp ce întreține relații sexuale și o obligă să facă asta în continuare sub comanda lui sau o vinde altora pentru a o controla în acest sens. Fără să își dea seama, fata a devenit victima traficului de persoane. (...) Copiii trebuie informați despre acest pericol și încurajați să vorbească deschis dacă sunt abordați de către străini care îi fac să se simtă inconfortabil sau în pericol“, arată World Vision România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite