Tânără cu handicap din Vaslui, violată de un bărbat cu dizabilități din centrul social unde era internată

0
Publicat:

Polițiștii vasluieni au deschis dosar penal în cazul unui bărbat cu dizabilități internat la centru social din comuna Vutcani, pe care o femeie de 36 de ani îl acuză că a agresat-o sexual.

Tânăra îl acuză pe un alt beneficiar al centrului social de viol FOTO arhivă Adevărul
Tânăra îl acuză pe un alt beneficiar al centrului social de viol FOTO arhivă Adevărul

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru viol după ce o femeie în vârstă de 36 de ani dintr-un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihică aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a acuzat alt beneficiar al centrului că ar fi agresat-o sexual.

„La data de 13 iulie 2023, poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Banca s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, în vârstă de 36 de ani, dintr-un centru de asistenţă socială destinat persoanelor cu handicap, din comuna Vutcani, judeţul Vaslui, ar fi fost victima unui abuz sexual. În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs infracţiunea cercetată şi pentru dispunerea măsurilor legale”, a declarat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.

Centrul din comuna Vutcani a fost verificat de mai multe ori în decursul ultimilor ani, după ce mai mulți beneficiari şi instituţii neguvernamentale au reclamat comiterea unor abuzuri.

Violată luni de zile de un angajat al centrului

Centrele sociale din Vaslui au fost în ultimii ani în centrul unor scandaluri, ce au vizat acuzații de viol și agresiune sexuală.

Pe 18.04.2022, un bărbat de 61 de ani, angajat al DGASPC Vaslui, a fost arestat pentru viol şi purtare abuzivă. Anchetatorii au stabilit că vasluianul a întreţinut relaţii sexuale în repetate rânduri cu o femeie în vârstă 37 de ani, beneficiară a centrului pentru persoane cu dizabilităţi unde bărbatul lucra.

Despre abuzurile comise de Peti B., arestat şi el acum tot pentru viol şi purtare abuzivă, probabil nu s-ar fi aflat niciodată dacă un coleg de muncă nu lua atitudine. Acesta din urmă s-a speriat când a văzut că unul dintre beneficiarii centrului are ochii vineţi şi şi-a înştiinţat superiorii, care au sunat la 112.

Oamenii legii au intrat pe fir, au stat de vorbă cu toţi cei opt beneficiari ai centrului şi aşa au aflat că vasluianul ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o femeie în vârstă 37 de ani, beneficiară a aceluiaşi centru pentru persoane cu dizabilităţi. Femeia ar fi fost violată în repetate rânduri, în decurs de cinci luni, şi doar întâmplarea a făcut ca instituţiile statului să afle despre coşmarul prin care trece. 

Abuzată în repetate rânduri

Iniţial, oamenii legii au deschis dosar penal pentru purtare abuzivă, dar în urma investigaţiilor au aflat că faptele comise de angajatul DGASPC Vaslui sunt mult mai grave.

„Urmare a cercetărilor efectuate, a reieşit că bărbatul de 61 de ani ar fi întreţinut în repetate rânduri, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, raporturi sexuale cu o femeie cu dizabilităţi, în vârstă de 37 de ani, instituţionalizată în locuinţa protejată. În cauză, a fost dispusă extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol în formă continuată. La data de 13 aprilie 2022, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Vaslui au luat măsura reţinerii faţă de bărbatul de 61 de ani din Vaslui, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi viol. Judecătoria Vaslui a dispus ulterior arestarea preventivă a inculpatului, pe o perioadă de 30 de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.  

Consiliere psihologică pentru victime

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Vaslui, după cele două incidente, beneficiarii centrului respectiv au fost incluşi într-un program de consiliere psihologică individuală şi de grup.

„Imediat după semnalarea incidentului de agresiune fizică exercitată de un salariat asupra unuia dintre beneficiarii locuinţei, am formulat plângere la poliţie, în paralel cu demararea unei anchete interne. Astfel, din discuţiile purtate cu rezidenţii serviciului social, s-au conturat şi alte elemente privind conduita necorespunzătoare a salariatului în raport cu aceştia, informaţii transmise către organele de cercetare. De la momentul agresiunii, ca şi primă măsură, salariatul nu a mai intrat în centru, iar beneficiarii au fost incluşi într-un program de consiliere individuală şi de grup. Este o situaţie extrem de gravă, instituţia noastră nu tolerează comportamentele abuzive şi vom adopta toate măsurile necesare pentru a ne asigura că o astfel de faptă nu se va mai repeta în serviciile sociale pe care le coordonăm”, a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite