CSM acuză o încălcare a independenței procurorilor și critică afirmațiile membrilor USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acuză o posibilă încălcare a independenței procurorilor DNA, în urma afirmațiilor lansate în spațil public de membrii USR cu privire la dosarul în care sunt anchetați fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștrii ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Consiliul critică formularea afirmațiilor care atestă existența unui „atac politic” al procurorilor anticorupție, numit și „cel mai mare malpraxis judiciar".

CSM critică afirmațiile membrilor USR FOTO Inquam Photos
CSM critică afirmațiile membrilor USR FOTO Inquam Photos

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în raport cu afirmațiile formulate de liderii unui partid politic cu privire la instrumentarea unui dosar penal de către parchetul anticorupție, în cadrul căruia s-a impus formularea unor solicitări de ridicare a imunității față de foști membri ai Guvernului României”, arată un comunicat de presă al CSM. 

Consiliul semnalează că <<la data de 28 noiembrie 2023, Secția pentru procurori, în unanimitate, a constatat încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în raport cu afirmațiile formulate, în sensul că dosarul instrumentat de DNA este "cel mai mare malpraxis judiciar", fiind ”un atac politic” al procurorilor anticorupție>>.

„Secția pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetățean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează și a separației puterilor în stat”, a mai transmis sursa citată.

USR acuză un atac politic

Preşedintele USR Cătălin Drulă a declarat vineri, la un eveniment organizat de Renew Europe şi USR, că dosarul deschis împotriva lui Vlad Voiculescu este un exemplu alarmant de folosire a instituţiilor statului împotriva opoziţiei politice, iar statul de drept este călcat în picioare.

„Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani. Este mai rău ca pe vremea lui Năstase, pentru că acum, sub acoperirea războiului, se acţionează subtil şi pervers. Observăm o spirală a tăcerii, un climat al fricii”, a mai spus liderul USR.

Drulă a mai precizat, despre votul din Senat pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu, că USR va vota „pentru”, aşa cum ar vota în orice fel de caz. Despre Vlad Voiculescu, el a spus că rămâne pe lista USR pentru europarlamentare şi a arătat că este un simbol acum pentru lupta pe care o duc astăzi în România şi „o victimă şi un om inocent”.

Anchetă DNA privind achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19

DNA a solicitat, joi, Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, într-un în dosar în care se investighează posibile fapte de corupție în legătură cu achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.

Potrivit DNA, suspiciunile sunt de „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”.

Fostul premier Florin Cîțu a venit luni, însoțit de avocat, la comisia juridică a Senatului, pentru a consulta dosarul în care DNA cere ridicarea imunității sale. Votul în plen ar urma să aibă loc miercuri, după depunerea raportului comisiei.

Conducerea Senatului a stabilit calendarul pentru întocmirea raportului și votul din plen privind ridicarea imunității lui Florin Cîțu. Astfel, Comisia juridică din Senat are termen până miercuri să dea raport pe cererea DNA de ridicare a imunităţii, context în care vicepreşeidntele Senatului Sorin Cîmpeanu a precizat că este posibil ca şedinţa de plen să fie organizată în aceeaşi zi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite